środa, 12 marca 2014

Soutzoukakia- greckie kiełbaski w sosie pomidorowym

Soutzoukakia- greckie kiełbaski w sosie pomidorowym

Soutzoukakia przepis

Soutzoukakia, czyli greckie kiełbaski ze Smyrny to kolejny smaczny sposób na wykorzystanie mielonego mięsa. Małe "kiełbaski" z dodatkiem aromatycznego sosu pomidorowego smakują niezwykle ciekawie i bardzo przypadły do gustu Połówkowi, który uwielbia dodatek cynamonu do pomidorowych sosów. Tak przygotowane kiełbaski w sosie możecie podać z dodatkiem ugotowanego ryżu, ziemniaków lub dobrego pieczywa. 

Kiełbaski wołowe w sosie pomidorowym

SOUTZOUKAKIA

Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]
  • pół kg mielonej wołowiny (możecie użyć także jagnięciny lub mięsa mieszanego)
  • 1 czerstwa bułka lub 2 kromki czerstwego chleba 
  • mleko do namoczenia bułki
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego, zmielonego
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • sól i pieprz do smaku
  • sos: 1 mała cebula (posiekana w kostkę), 1/3 lampki białego wytrawnego wina, 1 puszka pomidorów bez skóry (posiekanych wraz z sokiem), 1 liść laurowy, szczypta cynamonu, sól, pieprz i cukier do smaku, około 1/3 szklanki wody lub lekkiego bulionu (może to być rosół, który został Wam z niedzielnego obiadu lub po prostu wywar drobiowy bądź warzywny)
Bułkę namaczamy w mleku, odciskamy i dodajemy do mięsa. Wbijamy jajko, wsypujemy kmin, oregano, dodajemy posiekany czosnek, przyprawiamy solą i pieprzem. Wyrabiamy dłonią. Z masy formujemy podłużne kiełbaski. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy kiełbaski z obu stron, aż ładnie się zrumienią. Kiedy kiełbaski się smażą, na drugiej patelni przygotowujemy sos. Na oleju podsmażamy cebulę, wlewamy wino, odparowujemy je w połowie. Kolejno dodajemy listek laurowy, pomidory (w sezonie letnim użyjcie świeżych pomidorów), szczyptę cynamonu, bulion. Przykrywamy i gotujemy, aż pomidory się rozpadną. Zdejmujemy pokrywkę, przyprawiamy sos solą i pieprzem. W razie potrzeby odparowujemy go. Kiełbaski przekładamy do sosu i delikatnie mieszamy. Podajemy z ziemniakami, ryżem lub pieczywem.

Czas przygotowania: 25 minut.

10 komentarzy :

  1. Jadłam to danie w Grecji. Jest bardzo smaczne. Grecy podają je z frytkami, ryżem i sałatką z pomidora i cebuli.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zuziu, dziękuję za podzielenie się info na temat dodatków do tego dania w Grecji. Chociaż tych frytek z boku wyobrazić sobie nie mogę :D

      Usuń
    2. Hehe:) Myślę, że ryż jest tradycyjny, a te frytki to dorzucają tak dla turystów:)

      Usuń
  2. wyglądają pysznie, pikantnie tak jak lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ślinka cieknie - wyglądają bardzo apetycznie,
    pozdrawiam
    Marta

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszności, bardzo fajny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Podziwiam Cię .... bardzo za te wszystkie dania. Moja kuchnia wydaje się przy nich taka zwyczajna:) Buziaki

    OdpowiedzUsuń
  6. Wczoraj zrobiłam,dzisiaj jem.Pychota :-) Użyłam troszke mniej kuminu i cynamonu i wyszlo idealne.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.