wtorek, 11 marca 2014

Sos bagnarotte

Sos bagnarotte

Sos bagnarotte przepis

O sosie bagnarotte dowiedziałam się z jednej z książek Micheala Roux. Od razu skojarzył mi się z dwoma innymi różowymi sosami, mianowicie sosem remoulade z Luizjany i sosem tysiąca wysp. Podobnie jak jego różowi kuzyni świetnie sprawdza się jako dodatek do owoców morza, ryb a także jajek. Połówek wykorzystuje czasem ten sos do mięsnych burgerów. Myślę, że i wy znajdziecie dla niego wiele zastosowań. 

Sos do jajek

SOS BAGNAROTTE


Składniki:
  • 4 łyżki majonezu
  • 1 łyżka ketchupu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka śmietany kremówki (u mnie 30%)
  • pół łyżeczki sosu Worcestershire
  • kilka kropel sosu Tabasco
  • sól i pierz do smaku
  • pół łyżeczki koniaku (opcjonalnie)

W miseczce umieszczamy majonez, ketchup, sok z cytryny, kremówkę, sos Worcestershire, koniak (jeśli używamy) i dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sosem Tabasco. Podajemy jako dodatek do ryb i owoców morza, jajek, frytek, burgerów. Sos przechowujemy w lodówce w zamkniętym słoiczku lub pojemniku do 3 dni.

Czas przygotowania: 10 minut.

9 komentarzy :

  1. A co to za jajka? Wyglądają smakowicie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To jajka po szkocku w troszkę mniej kalorycznej wersji, bo pieczonej. Postaram się wkrótce podzielić przepisem na nie :)

      Usuń
    2. W takim razie czekam z niecierpliwością :)

      Usuń
  2. Przepadam za tym sosem, ale w domu nigdy nie robiłam. Muszę nadrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja muszę popracować nad swoimi sosami. Czas zakasać przed świętami rękawy, bo potem do jaj takie sosy będą jak znalazł.

    OdpowiedzUsuń
  4. Malwinno jakie przepiękne zdjęcia!:) Wprost nie mogę się napatrzeć na wspaniałe deski, jakie ostatnio pokazują się na Twoich zdjęciach. Czy możesz podzielić się informacją, jak udało Ci się je zdobyć?:) Pozdrawiam Zuzia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zuziu, wysłałam maila do Ciebie :)

      Usuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.