wtorek, 18 marca 2014

Sałatka z ryżem i tuńczykiem

Sałatka z ryżem i tuńczykiem

Sałatka z tuńczyka i ryżu

Wiosna zbliża się wielkimi krokami. Pora odstawić cięższe potrawy na rzecz lekkich i kolorowych. Smak świeżych warzyw w dalszym ciągu pozostawia wiele do życzenia, dlatego omijam je szerokim łukiem. Wolę sięgnąć choćby po seler naciowy, którego nawet niewielki dodatek nadaje potrawom charakteru. 
Ponieważ ostatnio część z Was dopominała się o większą ilość potraw z wykorzystaniem ryb, mam dziś dla Was lekką i zarazem bardzo pożywną sałatkę z wykorzystaniem tuńczyka w puszce. Taką sałatkę możecie zabrać ze sobą do pracy lub na uczelnię. Pozwólcie jej jednak zachować swój smak i nie podmieniajcie mrożonego groszku na ten zapuszkowany. 

Sałatka z tuńczykiem i groszkiem przepis

SAŁATKA Z RYŻEM I TUŃCZYKIEM

Składniki:
[przepis własny]
  • pół szklanki ryżu
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 4 łyżki oliwek, posiekanych
  • 1 puszka tuńczyka (najczęściej używam tuńczyka w sosie własnym, nierozdrobionego)
  • 1 mała czerwona cebulka
  • 10 dużych suszonych pomidory z oliwy
  • 1/3 szklanki mrożonego groszku
  • 1 łyżka soku z cytryny, 3 łyżki oliwy, pół łyżeczki suszonego oregano, sól i pieprz do smaku
Ryż płuczemy, umieszczamy w garnku, zalewamy szklanką wody, dodajemy szczyptę soli. Garnek przykrywamy. Ryż gotujemy przez kilkanaście minut, aż wchłonie całą wodę. Seler siekamy w kostkę, tuńczyka odcedzamy, dzielimy na mniejsze kawałki. Cebulkę drobno siekamy. Pomidory kroimy w mniejsze kawałki. Groszek przygotowujemy wg opisu na opakowaniu (ja groszek zalewam wrzątkiem i zostawiam na kilka minut, po czym odcedzam i przelewam zimną wodą). Do ostudzonego ryżu dodajemy selera, oliwki, tuńczyka, cebulkę, pomidory, groszek. Sok z cytryny łączymy z oliwą, dodajemy oregano, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Powstałym dressingiem zalewamy sałatkę. 

*Sałatkę możecie przygotować wcześniej i zabrać ze sobą do pracy lub szkoły (pamiętajcie, by zapakować ją do oddzielnie zamykanego pojemnika, ponieważ zapach ryby szybko przechodzi na inne pokarmy)

Sałatka ryżowa przepis


Czas przygotowania: 20 minut.

6 komentarzy :

  1. Świetna sałatka, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ryż z tuńczykiem to zawsze dobre połączenie. Sama dziś przygotowuję podobną sałatkę. Twoja wygląda smakowicie. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak zwykle piękne zdjęcia! Aż głodna się robię. Chętnie taką zrobię. Kocham suszone pomidory a tuńczyka polubiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajna sałatka:). Ja własnie wczoraj zalalam oliwą cały litrowy słoj suszonych pomidorów:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.