wtorek, 4 marca 2014

Sałatka z brązowym ryżem, kurczakiem i awokado

Sałatka z brązowym ryżem, kurczakiem i awokado

Sałatka z ryżem i kurczakiem

Pamiętam, jak Połówek opowiadał mi, co jadł zanim zaczęliśmy się spotykać. Jako osoba regularnie chodząca na siłownię swoją dietę opierał przede wszystkim na białku w postaci mięsa drobiowego. Najczęściej było to gotowane mięso i ryż. Nie jadał wtedy warzyw a pierś z kurczaka (o zgrozo!) gotował prawie godzinę. Na całe szczęście było to bardzo dawno temu i teraz je różnorodnie i przede wszystkim smacznie. 

Sałatka z brązowym ryżem przepis

SAŁATKA Z BRĄZOWYM RYŻEM, KURCZAKIEM I AWOKADO

Składniki (na 2 porcje):
[przepis własny]
  • szklanka ugotowanego brązowego ryżu
  • 1 awokado
  • 2 łodygi selera naciowego
  • pół czerwonej cebuli
  • 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki, drobno posiekana
  • 1 pierś z kurczaka, ugotowana*
  • dressing: 3 łyżki oliwy, 1 łyżka octu z czerwonego wina, 1 łyżeczka musztardy, sól i pieprz do smaku
Awokado obieramy, kroimy w kostkę (jeśli sałatkę będziecie jeść później, pamiętajcie o skropieniu awokado sokiem z cytryny, aby nie ściemniało). Selera i cebulę siekamy w kostkę. Ugotowanego i ostudzonego kurczaka także kroimy w kostkę. Do ryżu dodajemy awokado, selera, cebulę, natkę pietruszki i kurczaka. W małym słoiczku umieszczamy oliwę, ocet z czerwonego wina (jeśli go nie posiadacie użyjcie soku z cytryny), musztardę. Dodajemy szczyptę soli i pieprzu. Słoik zakręcamy i potrząsamy nim do połączenia składników. W razie potrzeby doprawiamy dressing odrobiną soli. Sałatkę polewamy dressingiem, delikatnie mieszamy. Możecie przygotować ją wcześniej i zabrać ze sobą do szkoły lub pracy.

*pierś z kurczaka umieszczamy w garnku z wodą, gotujemy przez około 10 minut od zawrzenia wody. Do sałatki możecie wykorzystać też kawałki pieczonego kurczaka

Sałatka z kurczakiem i ryżem przepis


Czas przygotowania: 20 minut.

15 komentarzy :

  1. smaczny pomysł, aj tez dzisiaj mam sałatkę tylko gyros:d

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę koniecznie sobie taką zrobić do pracy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A właśnie się zastanawiałam co zrobić z 2 dojrzałymi avocado, bo wersja z łosiem i mozarellą już mi się znudziła :) :) Blog genialny !! :) Gratuluję! Przekonałaś mnie do D'Acampo :) kupię i będę szaleć w kuchni :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za tak miłe słowa i życzę powodzenia w gotowaniu i odkrywaniu nowych smaków :)

      Usuń
  4. Hej,
    Twój blog jest rewelacyjny. Twoje przepisy są wspaniałe. Każdy przepis mam ochotę przygotować.
    A ta sałatka mnie urzekła. Uwielbiam awokado!

    OdpowiedzUsuń
  5. Zapisuje sobie przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda apetycznie, a jej kolory tak bardzo kojarzą mi się z wiosną :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pomysłowa ta sałatka i pięknie sfotografowana!

    OdpowiedzUsuń
  8. Czym by tu zastąpić ocet z czerwonego wina? może być biały ocet winny?

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam tą sałatkę, wielokrotnie robiłam ją jako posiłek do pracy - rewelacja ! Jest sycąca, zdrowa i pyszna.

    OdpowiedzUsuń
  10. Kupiłam awokado w tesco (w lidlu więcej nie kupię bo już drugie nawet po 3tyg dojrzewania było plastikowe) i właśnie pięknie dojzalo. Szukałam inspiracji na nie, a tu ta sałatka. A że od dziś niestety jadę na antybiotyku to tym bardziej sałatka mi pasuje. Bardzo smakowity przepis :) Teraz żałuję, że tylko 1 awokado kupiłam bo na pewno jeszcze bym cos u Ciebie na nie znalazła ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Czy można gotowanego kurczka zastąpić np wędzonym?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super :) dziękuje za szybka odpowiedz

      Usuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.