czwartek, 20 marca 2014

Sałatka z grillowanym kurczakiem

Sałatka z grillowanym kurczakiem

Sałatka z grillowanym kurczakiem  przepis

Przyszła długo wyczekiwana wiosna (póki co ta astronomiczna). Potrawy, które gotuję stały się lżejsze i pełne kolorów. Dziś mam dla Was przepis na pełną kolorów i smaków sałatkę z dodatkiem grillowanego kurczaka. Powstała dość przypadkowo, pod wpływem zawartości mojej lodówki. Podałam ją razem z arabskimi chlebkami manakeesh posypanymi zaatarem. Oczywiście możecie ją podać z innym ulubionym pieczywem, np. opieczonymi grzankami z bagietki.

Sałatka z kurczakiem i rzodkiewką

SAŁATKA Z GRILLOWANYM KURCZAKIEM

Składniki (na 2 porcje):
[przepis własny]
  • 1 pierś z kurczaka
  • marynata: 2 łyżki soku z cytryny, 1 łyżka oliwy, pół łyżeczki suszonego oregano, 1/4 łyżeczki słodkiej papryki w proszku, 1/4 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego, 1/8 łyżeczki mielonej kolendry, 1/4 łyżeczki mielonego imbiru, 1/8 łyżeczki cayenne, szczypta czarnego pieprzu, sól
  • 1 miniaturowa sałata rzymska, posiekana
  • 1/4 czerwonej papryki, pokrojonej w słupki
  • pół czerwonej cebulki, posiekanej w piórka
  • kilka rzodkiewek, pokrojonych w plasterki
  • 1 łodyga selera naciowego, posiekana w małe kawałki
  • pół awokado, obrane, pokrojone w kostkę i skropione sokiem z cytryny
  • dressing: 3 łyżki oliwy, 1 łyżka soku z cytryny, pół ząbka czosnku, sól i pieprz do smaku
  • do podania: arabskie chlebki z zaatarem (manakeesh)
Składniki marynaty dokładnie ze sobą łączymy. Zanurzamy w niej mięso i odkładamy na pół godziny. Po tym czasie grillujemy mięso na patelni. Kiedy mięso się smaży, przygotowujemy pozostałe składniki sałatki. W misce umieszczamy sałatę, paprykę, cebulę, rzodkiewki, seler naciowy, awokado. Przygotowujemy dressing: czosnek drobno siekamy i rozcieramy z odrobiną soli. Oliwę łączymy z dokiem z cytryny, dodajemy czosnek, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ugrillowane mięso kroimy na mniejsze kawałki i dokładamy do sałatki. Całość polewamy dressingiem i rozkładamy pomiędzy dwa talerze. Podajemy z dodatkiem chlebków manakeesh.

chlebki manakeesh


Czas przygotowania: 20 minut.

9 komentarzy :

  1. Kolorami tych zdjęć jestem absolutnie oczarowana!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm marzenie.. Piękne zdjęcia, a sałatka zapewne równie smaczna :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Swietnie wyglada i na pewno byla pyszna !

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak zwykle pieknie i na dodatek wiosennie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ach ta wiosna na talerzu:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo fajną masz tą kratkę, a sałatka bardzo apetyczna i prawdziwie wiosenna:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.