piątek, 28 marca 2014

Pulled pork sandwich

Pulled pork sandwich

Kapanka z pulled pork

Pulled pork, czyli długo pieczoną szarpaną wieprzowinę wykorzystałam do przygotowania pożywnego sandwicha. W USA najczęściej pulled pork podaje się w bułce z dodatkiem coleslawa i sosu BBQ. Ja mam dla Was troszkę lżejszą propozycję kanapki. Pieczoną wieprzowinę podałam w pszennej bułce w towarzystwie sałaty, plastrów pomidora i czerwonej cebulki. Nie chciałam, aby sos zdominował smak mięsa, dlatego postawiłam na lekkie tzatziki, które wzbogaciłam o dodatek koperku i szczypiorku. Sos na bazie jogurtu dobrze komponuje się z resztą składników i równoważy pikantne w smaku mięso. Całość jest bardzo pożywna i jednocześnie utrzymana w wiosennym klimacie. 

Po więcej śniadaniowych przepisów zapraszam Was do działu

Sandwich z pulled pork przepis

PULLED PORK SANDWICH
Śniadanie Mistrzów #141
Projekt Sandwich #19

Składniki (na 2 porcje):
  • 2 bułki
  • majonez
  • 4 liście sałaty rzymskiej
  • 1 duży pomidor
  • 1 czerwona cebula
  • pulled pork (1 szklanka)
  • tzatziki
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
Bułki kroimy na pół, opiekamy krótko w piekarniku lub na suchej patelni. Spody smarujemy majonezem, układamy po 2 liście sałaty, porcję pulled pork, plastry pomidora i cebuli. Do przygotowanego tzatziki dodajemy szczypiorek i koperek, mieszamy. Na warzywa nakładamy sos, przykrywamy wierzchem bułki. Podajemy od razu po przygotowaniu.

*jeśli Wasz pulled pork jest zimny, wówczas należy go wcześniej podgrzać przez kilka minut w piekarniku (naczynie z mięsem przykrywam przed podgrzaniem folią aluminiową).

Czas przygotowania: 15 minut.

8 komentarzy :

  1. wygląda bardzo smacznie:) świetne drugie śniadanie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pulled pork to genialny wynalazek! A jak na śniadanie, to już pełen wypas!

    Zawsze mam problem, jak się dobrać do takiej buły i nie wyglądać jak diabeł tasmański w trakcie jedzenia :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Szkoda, że tak długo trzeba robić mięso...Chciałabym go natychmiast;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kanapki przygotowałam wczoraj z Twojego przepisu. Razem ze mną jadło 5 osób.
    1,4 kg pulled pork zniknęło w 10 minut.

    Świetny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu, ekspresowo! Cieszę się, że przepis przypadł Ci do gustu :)

      Usuń
  5. Rewelacja! Ślinię się na sam widok!

    OdpowiedzUsuń
  6. Kiedy mój Mąz wczoraj zobaczył tą kanapkę w zakładkach powiedział "Żona błagam zrób mi taką":) ....

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.