poniedziałek, 24 marca 2014

Picadillo kubańskie

Picadillo kubańskie


Picadillo to nazwa potrawy popularnej w Hiszpanii i krajach Ameryki Łacińskiej. Jego podstawą jest mielone mięso, które przygotowuje się z dodatkiem pomidorów. W zależności od kraju danie to zawiera różne dodatki i przyprawy. Dziś chciałabym Wam pokazać picadillo kubańskie. Nie jest to sos pomidorowy z dodatkiem mięsa, to raczej gęste danie, w którym mięso gra pierwsze skrzypce.  Na Kubie picadillo podaje się zazwyczaj z dodatkiem ryżu.


PICADILLO KUBAŃSKIE

Składniki (na 4 porcje):
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 1 zielona papryka, pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • pół kg mielonej wołowiny (ewentualnie pół na pół wołowiny i wieprzowiny, jak w moim przypadku)
  • 1/4 szklanki wytrawnego białego wina
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • pół łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 
  • 1/3 szklanki rodzynek (opcjonalnie)
  • 1/3 szklanki zielonych oliwek (opcjonalnie)
  • 1 puszka pomidorów (400 g), bez skóry, posiekanych (w sezonie letnim użyjcie świeżych pomidorów)
  • sól i pieprz do smaku
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, smażymy przez 3-4 minuty. Dodajemy paprykę, smażymy kolejne 3 minuty. Wrzucamy mięso i czosnek, smażymy przez 5-7 minut. Dodajemy pomidory, liść laurowy, rodzynki, oliwki (jeśli używamy), wino, niewielką ilość wody lub rosołu, oregano i kumin. Gotujemy przez około 20 minut bez przykrycia. Pod koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Picadillo podajemy razem z ryżem.



    Czas przygotowania: 30 minut.

    6 komentarzy :

    1. Wszystkie skladniki w domu mam.. no to pewnie jutro wyprobuje przepis:) jedynie pomine wino:) bo po pierwsze: mimo, ze wino to dodatek do potrawy, jestem niepelnoletnia haha, a po drugie: nie mamy w domu zadnego alkoholu:) wiec musi sie obejsc bez wina :)

      OdpowiedzUsuń
    2. Hahaha Malwinno, u mnie dziś na obiad było picadillo, co za zbieg okoliczności :D

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Mirabelko, rzeczywiście niezły zbieg okoliczności :)

        Usuń
    3. Bardzo fajna potrawa, moi chłopcy na pewno byliby zachwyceni, zwłaszcza starszy:). zapisze przepis:)

      OdpowiedzUsuń
    4. Bardzo ciekawa propozycja.

      OdpowiedzUsuń
    5. często robię picadillo bo kochamy je wszyscy :) mniam!

      OdpowiedzUsuń

    Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

    .