poniedziałek, 24 marca 2014

Pasztet drobiowy

Pasztet drobiowy

Pasztet z kurczaka przepis
Pasztet z suszonymi pomidorami

Domowy pasztet to dobry pomysł na wykorzystanie mięsa z rosołu. Taki pasztet drobiowy piekę najczęściej w okolicach świąt i wzbogacam go o różne dodatki. Tym razem chciałabym się z Wami podzielić przepisem na pasztet z dodatkiem suszonych pomidorów i kaparów. Jest delikatny i aromatyczny. Świetnie smakuje na kromce domowego pieczywa.

Pasztet drobiowy przepis

PASZTET DROBIOWY

Składniki (na keksówkę o długości 20 cm):
[przepis własny]
  • 450-500 g ugotowanego mięsa drobiowego z rosołu (waga po ugotowaniu, oddzieleniu od skóry i kości)*
  • 150 g wątróbki drobiowej
  • 1 duża cebula, posiekana
  • 1 mniejsza czerstwa bułka
  • 1 szklanka ciepłego rosołu
  • 1 czubata łyżeczka suszonego oregano
  • 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 2 jajka (osobno białka i żółtka)
  • 1 czubata łyżka kaparów, posiekanych
  • pół szklanki suszonych pomidorów z zalewy oliwnej, drobno posiekanych
  • sól i świeżo zmielony pieprz
Wątróbkę zalewamy wodą lub mlekiem, gotujemy przez około 7-10 minut od zagotowania. Wyjmujemy, kroimy ww mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w kostkę, smażymy przez kilka minut na patelni, aż się zrumieni. Bułkę namaczamy w szklance rosołu. Mięso, wątróbkę, cebulę i bułkę (nie odciskamy jej), przekręcamy trzykrotnie przez maszynkę do mielenia mięsa. Do masy mięsnej dodajemy oregano, paprykę w proszku, gałkę, przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Na tym etapie próbujemy, czy pasztet jest dobrze przyprawiony. Jeśli masa jest zbyt sucha, należy dodać do niej odrobinę rosołu. W moim przypadku bułka wchłonęła cały rosół i nie było potrzeby dodawania dodatkowego płynu. Masa powinna być papkowata i klejąca. Do masy dodajemy żółtka, całość wyrabiamy dokładnie dłonią. Następnie dodajemy posiekane kapary i pomidory, mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodajemy je do masy mięsnej i mieszamy łyżką do połączenia. Keksówkę o długości 20 cm smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą (dno i boki). Przekładamy do niej masę mięsną. Wierzch wygładzamy spodem łyżki zwilżonym zimną wodą. Pieczemy przez 50-60 minut w temp. 180 stopni (jeśli wierzch pasztetu zacznie się za bardzo przypiekać, przykryjcie go folią aluminiową). Pasztet zostawiamy do całkowitego ostygnięcia, następnie przenosimy do lodówki. Kroimy dopiero na drugi dzień. 

*mięso z 3-4 nóżek z kurczaka (udo plus podudzie)
**jeśli chcecie, by masa była bardziej gładka, pomidory i kapary zmielcie w maszynce
*** pasztet można mrozić

Czas przygotowania: 1 godzina i 10 minut.

8 komentarzy :

  1. zawsze chciałam zrobić domowy pasztet - przede wszystkim wiem co do niego dodaję :) z pewnością o wiele zdrowszy i o wiele smaczniejszy :) może w te święta skuszę się o wypiek takiego! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super wygląda ten pasztet :) Uwielbiam drobiowy!

    OdpowiedzUsuń
  3. O tak! Pasztet świetnie sprawdza się jako czyściciel mięsa z rosołu. Z kaparami? Fajny pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam domowe pasztety!

    OdpowiedzUsuń
  5. Obiecałam sobie, ze w tym roku na Wielkanoc w końcu upieke pasztet .... zwłaszcza, że bardzo lubię takie domowe pasztety:) Dodatek kaparów i pomidorów suszonych bardzo mi się podoba i na pewno ożywia smak pasztetu:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kapary ? Co macie Państwo w Polsce na myśli ? Pączki, owoce, czy liście ? I czy w soli, marynowane czy w oleju ? Tyle tu w Grecji wychodzi mi opcji odnośnie użycie kapara, gdy przeszukuję internet. A chcę poslkiego pasztetu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W Polsce najpopularniejsze (i użyte również w tym przepisie) to małe pączki kaparów marynowane w lekkiej zalewie octowej. Są widoczne w całości na zdjęciach. Co do samego pasztetu, to biorąc pod uwagę użyte dodatki, ma on charakter bardziej śródziemnomorski, aniżeli polski.

      Usuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.