poniedziałek, 3 marca 2014

Paluszki rybne z sosem remoulade

Paluszki rybne z sosem remoulade

Przepis na paluszki rybne

Paluszki rybne to danie, które lubią szczególnie najmłodsi. Nie musicie jednak kupować gotowych paluszków w sklepie. Bez problemu przygotujecie je w domu. Do takich domowych paluszków rybnych świetnie będą pasować pieczone w piekarniku frytki, sos remoulade oraz ulubiona surówka, np. coleslaw.

Jak zrobić paluszki rybne

PALUSZKI RYBNE

Składniki (na 2 porcje):
  • 350 g białej ryby bez ości i skóry o zwartym mięsie (np. miruna, dorsz)
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka drobno posiekanego koperku
  • 1 łyżeczka drobno posiekanej natki pietruszki
  • mąka
  • 1 jajko, roztrzepane
  • pół szklanki bułki tartej
  • do podania: frytki z piekarnika lub pieczone ziemniaki, francuski sos remoulade lub sos tysiąca wysp, coleslaw lub inna ulubiona surówka 
Rybę kroimy w podłużne kawałki o szerokości około 2 cm. Przyprawiamy je solą. 3-4 łyżki mąki mieszamy ze skórką z cytryny, koperkiem i natką. Rybę obtaczamy w mące, następnie zanurzamy ją w roztrzepanym jajku i obtaczamy w bułce tartej*. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy rybę z obu stron na rumiano. Podajemy z sosem remoulade.

*świetny efekt otrzymacie zamieniając klasyczną bułkę tartą na azjatycką panierkę panko

Paluszki rybne przepis

Ryba w panierce

Czas przygotowania: 20 minut.

3 komentarze :

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.