środa, 19 marca 2014

Mititei- rumuńskie kiełbaski

Mititei- rumuńskie kiełbaski


Kiełbaski z mielonego mięsa

Mititei to rumuńskie kiełbaski z mielonego mięsa, serwowane najczęściej w towarzystwie musztardy i zimnego piwa. Podobnie, jak bułgarskie cevapcici przygotowuje się je z mieszanego mięsa. Najlepiej sprawdzą się trzy rodzaje- wołowina, wieprzowina i jagnięcina. Ponieważ w mojej okolicy nie mam możliwości zakupienia dobrej jakościowo jagnięciny, moje kiełbaski przygotowałam tylko z dwóch rodzajów mięsa. 

Mititei rumuńskie przepis

MITITEI

Składniki (na 3-4 porcje):
  • 200 g mielonej wołowiny
  • 300 g mielonej wieprzowiny
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 3-4 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • pół łyżeczki mielonej kolendry 
  • 1/3 łyżeczki mielonego ziela angielskiego 
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • pieprz i sól
W misce umieszczamy mięso, dodajemy pozostałe przyprawy, sodę, doprawiamy solą i pieprzem. Całość dokładnie wyrabiamy przez kilka minut dłonią. Pamiętajcie o tym, by dobrze wyrobić mięso, nie wystarczy tylko wymieszać je z przyprawami. Jeśli mięso jest dość chude, wówczas warto dodać do masy tłuszcz (olej, stopione masło). Z mięsa formujemy podłużne kiełbaski. Natłuszczamy je olejem i układamy na talerzu. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na 3-4 godziny. Przed grillowaniem należy ocieplić mięso, zostawiając je w temperaturze pokojowej na około 30 minut. Kiełbaski smażymy na patelni lub przygotowujemy na ogrodowym grillu. Podajemy z pieczywem i musztardą. 

Kiełbaski z wołowiny


Czas przygotowania: 20 minut.

9 komentarzy :

  1. Wow, pysznie wyglądają te kiełbaski :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają jak idealna propozycja na mój dzisiejszy obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Soda? Jaką tutaj pełni rolę? Generalnie kiełbaski aż "gotują" się do zjedzenia... Kumin i kolendra na pewno dodają im niepowtarzalnego smaku. Świetne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Soda sprawia, że mięso jest delikatniejsze.

      Usuń
    2. Wow, super, dziękuję za przydatne info :)

      Usuń
  4. Bardzo fajny przepis. Ponieważ robię chłopakom kiełbaski które ostatnio gotowałyśmy razem, takie też chętnie zrobię.

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetne:) .... już kiedys czytałam o dodawaniu sody do mięsa, ale myślałam, ze to błąd w druku, a jednak nie:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.