czwartek, 20 marca 2014

Mango lassi

Mango lassi

Napój z mango przepis

Lassi to popularny w kuchni indyjskiej napój na bazie jogurtu, wody i przypraw. Chyba najbardziej popularnym jest mango lassi, które zachwyca cudowną słoneczną barwą i smakiem. Taki napój świetnie Was orzeźwi i doda energii. Mango lassi najlepiej podawać w wysokich szklankach z dodatkiem kostek lodu. 

Koniecznie wypróbujcie także kawowego lassi

Mango lassi przepis

MANGO LASSI

Składniki (na 2 porcje):

  • 1 szklanka dojrzałego mango, obranego i pokrojonego
  • 1 szklanka niezbyt gęstego jogurtu naturalnego
  • szczypta kardamonu
  • cukier lub miód do smaku (opcjonalnie)
  • 1/4-1/2 szklanki wody mineralnej (lub więcej w zależności od preferowanej gęstości napoju)
  • kostki lodu
W kielichu blendera umieszczamy mango, jogurt, kardamon, miód (jeśli używamy) i 1/4 szklanki wody. Miksujemy na gładką masę. Następnie dolewamy w razie potrzeby więcej wody, jeśli chcemy uzyskać rzadszy napój. Przed podaniem chłodzimy w lodówce. Podajemy z kostkami lodu.

Czas przygotowania: 10 minut.

4 komentarze :

  1. bardzo lubię:) robiłam kilka razy na lato jest idealne:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Po prostu uwielbiam ten napój! W restauracji indyjskiej to dla mnie pozycja obowiązkowa. Od razu się uśmiechnęłam, jak zobaczyłam ten słoneczny, żółty kolor:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Musi być bardzo orzeźwiający, czyli w sam raz na cieplejsze wiosenne dni :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.