poniedziałek, 17 marca 2014

Make bento, not war! #32

Make bento, not war! #32

Witajcie w nowym tygodniu. Jak co tydzień mam dla Was podsumowanie z zestawami do pracy. Tym razem spora ilość przekąsek i ekspresowych w przygotowaniu potraw. Bazowałam na tym, co aktualnie miałam w lodówce i gotowałam na co dzień. 


Poniedziałkowe bento:
1) Pasta jajeczna ze szczypiorkiem
2) Twarożek z jogurtem i ziołami (koperek, szczypiorek, natka pietruszki), rzodkiewka, sałata
3) Koreczki z szynki długo dojrzewającej, papryki, oliwek i korniszonów
4) Krokiet z mięsem



Wtorkowe bento:
1) Ser feta, pomidorki koktajlowe, bazylia
2) Shawarma z kurczaka plus oliwki z papryką
3) Dwa poczciwe kotlety schabowe, ryż przyprawiony octem ryżowym plus czarny sezam
4) Ogórki konserwowe



Środowe bento:
1) Sałatka z tuńczykiem i selerem naciowym plus czarne oliwki i kawałki pomidora
2) Pasta jajeczna ze szczypiorkiem, sałata, ser feta, kawałki papryki
3) Rogale drożdżowe z konfiturą (przepis wkrótce na blogu) i banan


Czwartkowe bento:
1) Sałatka z tuńczyka, kaszy kuskus, oliwek, ciecierzycy, selera, suszonych pomidorów
2) 1 pierś z kurczaka, kawałek brokuła
3) Surówka z kiszonego ogórka i cebulki
4) Kawałki sera feta, pomidorki, oliwki, papryki, plasterki chorizo

9 komentarzy :

  1. dziękuję za wspaniałe pomysły :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  3. Malwino, czy mogłabyś napisać jak się zaprawia ryż octem?
    Czy chodzi o ocet do sushi? Ile dodać go do ryżu?
    Z góry dziękuję:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Karolino, przyznaję, że dodaję go raczej na oko (używam octu ryżowego), na niedużą porcję ryżu około 1-2 łyżeczki octu. Często dodaję do niego też niewielką ilość cukru. Ocet z cukrem dodaję do jeszcze ciepłego ryżu.

      Usuń
    2. Bardzo dziękuję:)
      Niedługo zrobię.

      Usuń
  4. cenię sobie kreatywność... a te pomysły są takie zdecydowanie ; )

    OdpowiedzUsuń
  5. No dobra, to co byś chciała w zamian za przygotowywanie mi takich lunchy do pracy?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

.