poniedziałek, 17 marca 2014

Make bento, not war! #32

Make bento, not war! #32

Witajcie w nowym tygodniu. Jak co tydzień mam dla Was podsumowanie z zestawami do pracy. Tym razem spora ilość przekąsek i ekspresowych w przygotowaniu potraw. Bazowałam na tym, co aktualnie miałam w lodówce i gotowałam na co dzień. 


Poniedziałkowe bento:
1) Pasta jajeczna ze szczypiorkiem
2) Twarożek z jogurtem i ziołami (koperek, szczypiorek, natka pietruszki), rzodkiewka, sałata
3) Koreczki z szynki długo dojrzewającej, papryki, oliwek i korniszonów
4) Krokiet z mięsem



Wtorkowe bento:
1) Ser feta, pomidorki koktajlowe, bazylia
2) Shawarma z kurczaka plus oliwki z papryką
3) Dwa poczciwe kotlety schabowe, ryż przyprawiony octem ryżowym plus czarny sezam
4) Ogórki konserwowe



Środowe bento:
1) Sałatka z tuńczykiem i selerem naciowym plus czarne oliwki i kawałki pomidora
2) Pasta jajeczna ze szczypiorkiem, sałata, ser feta, kawałki papryki
3) Rogale drożdżowe z konfiturą (przepis wkrótce na blogu) i banan


Czwartkowe bento:
1) Sałatka z tuńczyka, kaszy kuskus, oliwek, ciecierzycy, selera, suszonych pomidorów
2) 1 pierś z kurczaka, kawałek brokuła
3) Surówka z kiszonego ogórka i cebulki
4) Kawałki sera feta, pomidorki, oliwki, papryki, plasterki chorizo

9 komentarzy :

  1. dziękuję za wspaniałe pomysły :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  3. Malwino, czy mogłabyś napisać jak się zaprawia ryż octem?
    Czy chodzi o ocet do sushi? Ile dodać go do ryżu?
    Z góry dziękuję:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Karolino, przyznaję, że dodaję go raczej na oko (używam octu ryżowego), na niedużą porcję ryżu około 1-2 łyżeczki octu. Często dodaję do niego też niewielką ilość cukru. Ocet z cukrem dodaję do jeszcze ciepłego ryżu.

      Usuń
    2. Bardzo dziękuję:)
      Niedługo zrobię.

      Usuń
  4. cenię sobie kreatywność... a te pomysły są takie zdecydowanie ; )

    OdpowiedzUsuń
  5. No dobra, to co byś chciała w zamian za przygotowywanie mi takich lunchy do pracy?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.