wtorek, 11 marca 2014

Makaron z mascarpone i pieczarkami

Makaron z mascarpone i pieczarkami

Makaron z pieczarkami przepis

Mascarpone to nie tylko świetna baza do serników i deserów, ale również smaczny dodatek do dań wytrawnych. Dodany do makaronu tworzy cudownie aksamitny sos. W połączeniu z pikantnym porem i delikatnymi pieczarkami smakuje naprawdę świetnie. Dodatkowym plusem jest to, że przygotowanie tego dania zajmie Wam mniej niż 15 minut (oczywiście pod warunkiem, że dobrze zorganizujecie swoją pracę). W lodówce mam jeszcze ponad połowę opakowania serka mascarpone i zapewne jutro taki właśnie makaron przygotuję raz kolejny na obiad. 


Polecam Wam także kurczaka z mascarpone

Makaron z pieczarkami w sosie

MAKARON Z MASCARPONE I PIECZARKAMI

Składniki (na 4 porcje):
[G. D'Acampo "Włoskie Dania Makaronowe"]
  • 400 g makaronu
  • 250 g pieczarek, obranych, pokrojonych w plasterki
  • 2 nieduże pory, przekrojone wzdłuż na pół i posiekane w plastry
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 250 g sera mascarpone
  • szczypta cayenne lub chili w proszku
  • 60 g tartego parmezanu
  • sól i pieprz do smaku
Makaron gotujemy al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. W tym czasie przygotowujemy sos. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy posiekanego pora, czosnek i pieczarki. Smażymy przez około 5 minut. Dodajemy mascarpone, cayenne, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Makaron odcedzamy, dokładamy do zawartości patelni, delikatnie mieszamy do połączenia. Jeśli sos jest zbyt gęsty, możecie go rozrzedzić odrobiną wody z gotowania makaronu. Przed podaniem posypujemy makaron tartym parmezanem. 

Makaron z mascarpone i porem przepis

Czas przygotowania: 15 minut.

9 komentarzy :

  1. Mam rozpoczęte opakowanie ricotty, dałaby radę zamiast mascarpone?
    abija

    OdpowiedzUsuń
  2. mascarpone zawsze kojarzyło mi się z słodkimi potrawami, ale jestem pewna, że równie smacznie smakuje i w takim połączeniu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam makaron w takiej postaci, ale z mascarpone nie robiłam. Muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Makarony :) Baardzo lubię. Sosik też fajny. Ja zawsze dodaję śmietany 30%, też jest dobry.

    OdpowiedzUsuń
  5. Musi smakować cudownie! Polecam również makaron ze szpinakiem i serkiem mascarpone - wychodzi pyszny. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Kolejne danie makaronowe, które wiem,że muszę zrobić:) buziaki

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.