niedziela, 23 marca 2014

Kurczak pieczony w całości

Kurczak pieczony w całości

Pieczony kurczak przepis
Kurczak pieczony w całości

Pieczony kurczak to prosty i nieskomplikowany pomysł na niedzielny (i nie tylko) obiad. Dziś chciałabym Wam pokazać, jak przygotować pieczonego w całości kurczaka tak, aby był soczysty i rozpływał się w ustach. A ponieważ ostatnio staram się niczego nie marnować, to także kości po pieczonym mięsie znalazły zastosowanie w mojej kuchni. Jakie? O tym napiszę Wam już wkrótce. 

Kurczak pieczony w całości przepis


KURCZAK PIECZONY W CAŁOŚCI

Składniki:
  • 1 cały kurczak, oczyszczony, dokładnie umyty i osuszony (około 1,5 kg)
  • pół łyżeczki mielonej kurkumy, 1 łyżeczka suszonej bazylii, 1 łyżeczka suszonego tymianku, 1,5 łyżeczki suszonego oregano, 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • sok z połowy cytryny
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy lub oleju
Kurczaka nacieramy solą i pieprzem. Przyprawy dokładnie mieszamy z sokiem z cytryny i oliwą i nacieramy nimi kurczaka ze wszystkich stron. Mięso układamy na blasze (piersiami do góry). Pieczemy przez 30 minut w temp. 180 stopni a następnie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni, formę przykrywamy folią aluminiową i pieczemy dalej przez godzinę. Następnie zdejmujemy folią i pieczemy dalej mięso przez 30 minut. Jeśli chcecie, aby skórka była bardziej chrupiąca, włączcie na tym etapie termoobieg (lub zwiększcie temperaturę do 180-190 stopni). W trakcie pieczenia bez folii podlewamy kurczaka sokiem. Kurczaka podałam z dodatkiem pieczonych warzyw oraz lekkiego sosu na bazie jogurtu, cytryny i ziół. 

Kurczak z piekarnika przepis

Kurczak cały pieczony
Kurczak pieczony w całości

Czas przygotowania: 2 godziny i 10 minut.

8 komentarzy :

  1. Dziś akurat miałam kurczaka, pycha;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Apetycznie wygląda, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. O kurczę pieczone, jaki piękny wyszedł! Z tatką lubimy pieczonego kuraka :) Czasem na święta sobie robimy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. często piekę kurczaka w całości, bo mój Połoweczek o uwielbia ... ja ostatnio do drobiu mam stosunek bardzo obojętny:) .... bardzo podoba mi się wykorzystanie kości (podejrzałam) ... chyba przestanę je w końcu wyrzucać kotom:) buziaki

    OdpowiedzUsuń
  5. Wlasnie sie zabieram do przgotowania czikena na bogato :-) pozdrawiam smakoszy piersi :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Robi się na niedzielny obiad. Mój pierwszy kurak w całości. Musi się udać jak wszystko z twojego bloga ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.