środa, 26 marca 2014

Krokiety z mięsem i pieczarkami

Krokiety z mięsem i pieczarkami

Krokiety z mięsem i grzybami

Przygotowanie krokietów jest dość czasochłonne, dlatego zazwyczaj rozkładam je na dwa dni. Dzień wcześniej przygotowuję naleśniki i farsz a kolejnego dnia już tylko panieruję krokiety i smażę je. Oczywiście najlepiej smakują z dodatkiem domowego czerwonego barszczu. Do przygotowania farszu wykorzystuję mięso z rosołu. Często zdarza mi się ugotowane i przekręcone w maszynce mięso mrozić. Dzielę je wówczas na porcje, np. po 300 g a później rozmrażam i wykorzystuję jako bazę do farszu. 

Przepis na krokiety z mięsem i pieczarkami dodaję do akcji Mirabelki- Wielkanocne smaki- edycja IV. 

Krokiety  z mięsem z rosołu

KROKIETY Z MIĘSEM I PIECZARKAMI

Składniki (na 6 sztuk):
  • naleśniki: 100 g mąki pszennej, szczypta soli, 2 jajka, 1 łyżeczka oleju, 250 ml mleka
  • 300 g mięsa drobiowego z rosołu (waga po oddzieleniu od skóry i kości)
  • 300 g obranych pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • około 1/4 szklanki rosołu (w ostateczności przegotowanej wody)
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
  • 1 jajko
  • bułka tarta do obtoczenia krokietów 
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, jajka, olej i mleko. Składniki łączymy przy pomocy trzepaczki. Ciasto odstawiamy na 15-30 minut. Na patelni do naleśników rozgrzewamy olej, chochelką nalewamy porcje ciasta i rozprowadzamy na całej patelni (pamiętajcie zamieszać ciasto wcześniej). Smażymy z obu stron i odkładamy na talerz. 
Cebulę siekamy i rumienimy przez kilka minut na patelni. Mięso wraz z cebulą przekręcamy w maszynce. Dodajemy do niego rosół i wyrabiamy dłonią. Przyprawiamy solą i sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu. Dodajemy oregano i natkę (jeśli używamy), mieszamy. Pieczarki kroimy w kostkę, na patelni topimy masło, smażymy pieczarki przez 5 minut i przekładamy na talerz. Odstawiamy je do ostygnięcia. Odlewamy z nich nadmiar płynu i dokładamy je do mięsa. Dokładnie wyrabiamy dłonią. Jeśli masa jest zbyt sucha, możecie dodać jeszcze odrobinę rosołu. 
Na każdym naleśniku rozsmarowujemy farsz i składamy, jak w poniższej instrukcji. Każdego krokieta zanurzamy w roztrzepanym jajku i panierujemy w bułce. Na patelni rozgrzewamy olej (pamiętajcie, że musi być go więcej) i smażymy krokiety partiami na rumiano. Ja zazwyczaj smażę po 2-3 krokiety. Podajemy z czerwonym barszczem. 

Jak zawinąć krokiety
Zawijanie krokietów


Krokiety z mięsem i grzybami przepis


Czas przygotowania: 30 minut.

12 komentarzy :

  1. te Twoje zdjęcia... powalają mnie za każdym razem!
    pyszne krokiety :]

    OdpowiedzUsuń
  2. Rewelacja, jak zwykle apetycznie :) Poza tym robi się świątecznie...:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię krokiety ale chyba wole te drożdżowe z mięsem . Ale te również napewno są smaczne , bo robie podobne na kolacje jak mi naleśniki zostaną z obiadu . :)

    OdpowiedzUsuń
  4. U nas kroiety z mięsem nie cieszą się powodzeniem niestety .... chociaż dodatek pieczarek na pewno powoduje, ze nie są suche jak z samym mięsem:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jolu, z samym mięsem też nie są suche. Podstawą jest odpowiednie potraktowanie mięsa do farszu i dodanie do niego rosołu.

      Usuń
  5. Bardzo ciekawy sposób zawijania krokietów. Przyda mi się.Dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
  6. Zrobiłam te krokiety.Ciasto na medal! Dolewanie rosołu do nadzienia to super pomysł. Zamierzam napisać o tym przepisie w moim blogu i dodać także moje zdjęcia. Jeśli się zgadzasz,nie musisz pisać.Mam nadzieję,że nie zabronisz-tak?

    http://uelizki.blogspot.com/ Pozdrawiam smacznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Elizko- cieszę się, że przepis przypadł Ci do gustu :)

      Usuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Printfriendly