sobota, 15 marca 2014

Jajecznica z awokado

Jajecznica z awokado

Jajecznica z awokado przepis

Przeglądając przepisy z  cyklu Śniadanie Mistrzów można odnieść wrażenie, że ktoś tu ma małego bzika na punkcie awokado. I coś jest na rzeczy, ponieważ Połówek mógłby jeść je praktycznie codziennie, najchętniej w połączeniu z jajkami. Ostatnio, gdy nie mam zbyt wiele czasu, przygotowuję mu jajecznicę z jego dodatkiem. Wzbogacam ją o świeże zioła i chili, dzięki którym zwyczajna jajecznica nie jest już tak banalna. 


JAJECZNICA Z AWOKADO
Śniadanie Mistrzów #136

Składniki (na 1 porcję):
  • pół czerwonej cebuli, posiekanej w kostkę
  • pół czerwonego chili, pozbawionego pestek i posiekanego
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka posiekanego oregano
  • 3 jajka
  • pół dojrzałego awokado
  • sól do smaku
Awokado obieramy, miąższ kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (jajecznicę smażę zawsze na maśle), wrzucamy cebulę i chili, smażymy przez kilka minut. Dodajemy jajka, zioła, doprawiamy solą, dokładamy awokado. Smażymy, mieszając drewnianą szpatułką do preferowanego ścięcia jajek. Podajemy ze świeżym pieczywem.

Czas przygotowania: 10 minut.

Przepis na jajecznicę z awokado w wykonaniu czytelników:


8 komentarzy :

  1. Takiej kombinacji jeszcze nie próbowałam ;) ale to kwestia czasu ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie jadłam jajecznicy z awokado, muszę spróbować bo wygląda genialnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wiesz, ze ja też najbardziej lubię jajecznice jeśc na pieczywie:) ... a taka z awokado jest rewelacyjna:). U nas na stole tez ciągle leżą te wspaniałe owoce:)

    OdpowiedzUsuń
  4. przepis sprawdzony, pychota!

    OdpowiedzUsuń
  5. No w końcu udało się zakupić awokado dojrzałe i zrobić tę jajecznicę (czailiśmy się już trochę na nią ale jakoś nam z awokado nie wychodziło- nie było kiedy kupić ;) Bo już się nauczyłam, że awokado kupuję wyłącznie w tesco lub aldi- z innych sklepów jest twarde i nigdy nie dojrzewa, choćby i 2 tyg leżało). Awokado + jajka = bardzo fajne połączenie :) Teraz zastanawiam sie co zrobić z drugim awokado, bo z połówki "bieżącego" zrobimy pewnie jakieś smoothie... :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My w domu mamy aktualnie na stanie 6 sztuk awokado. W osiedlowym sklepiku były po 50 gr za sztukę. Co do Twojej drugiej sztuki, to może zrobisz chłodnik z awokado lub krem czekoladowy z awokado?

      Usuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.