wtorek, 4 marca 2014

Filety z kurczaka ze szpinakiem i serem

Filety z kurczaka ze szpinakiem i serem

 Roladki z kurczakiem i szpinakiem

Faszerowane roladki mięsne to smaczny pomysł na urozmaicenie drobiu. Moje roladki nadziałam szpinakiem i serem Edam. Oczywiście możecie sięgnąć po dodatek innego sera, np. delikatną mozzarellę lub słoną fetę. Roladki najlepiej podawać z pieczonymi ziemniakami i lekką sałatką.

Kurczak nadziewany szpinakiem

FILETY Z KURCZAKA ZE SZPINAKIEM I SEREM

Składniki (na 2 porcje):
  • 2 duże piersi z kurczaka bez polędwiczek
  • dwie spore garście świeżego szpinaku
  • 1 ząbek czosnku, drobno siekamy
  • 6 plastrów sera, np. Edam
  • sól, pieprz do smaku
Każdą pierś rozcinamy wzdłuż na pół (nie do końca) i rozkładamy jak książkę (powstanie nam coś na kształt skrzydeł motyla). Mięso rozbijamy tłuczkiem przez folię spożywczą. Przyprawiamy solą i pieprzem. Szpinak myjemy, osuszamy, odcinamy łodygi a liście siekamy. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy szpinak, smażymy 1-2 minuty, dodajemy czosnek, smażymy kolejną minutę. Lekko solimy, odkładamy do miseczki. Na każdej piersi układamy połowę szpinaku, po 3 plastry sera, zwijamy w roladki. Każdą roladę związujemy sznurkiem. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy roladki ze wszystkich stron przez około 12-15 minut, aż ładnie się zrumienią i przestaną być różowe w środku. Zdejmujemy je z patelni, odcinamy sznurek. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

*roladki możecie także upiec w piekarniku (około 25 minut w temp. 180 stopni).

Piersi z kurczaka z serem i szpinakiem

Czas przygotowania: 20 minut.

13 komentarzy :

  1. zjadłabym takie lunch z wielką chęcią :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie rozumiem po co pierś kurczaka przecinać na tzw. skrzydła motyla? Nie mogę po prostu rozbić kurczaka?

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam, ja robię takie z pieczarkami, u mnie nic zielonego nie przejdzie :/

    OdpowiedzUsuń
  4. Smakowity przepis:) Ja robię takie roladki z suszonymi pomidorami i fetą. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo często takie robię, czasem nawet ze zwykłym serkiem topionym. I choć już nie jem mięsa od jakiegoś czasu, to te roladki ciągle goszczą na moim stole, tak polubili je domownicy :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Smacznie i bardzo ciekawie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. ciekawy pomysł
    ja robiłam roladki na parze z suszonym pomidorem i fetą

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo fajne te filety :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wielbię takie roladki, zwłaszcza ze szpinakiem.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.