wtorek, 4 marca 2014

Filety z kurczaka ze szpinakiem i serem

Filety z kurczaka ze szpinakiem i serem

 Roladki z kurczakiem i szpinakiem

Faszerowane roladki mięsne to smaczny pomysł na urozmaicenie drobiu. Moje roladki nadziałam szpinakiem i serem Edam. Oczywiście możecie sięgnąć po dodatek innego sera, np. delikatną mozzarellę lub słoną fetę. Roladki najlepiej podawać z pieczonymi ziemniakami i lekką sałatką.

Kurczak nadziewany szpinakiem

FILETY Z KURCZAKA ZE SZPINAKIEM I SEREM

Składniki (na 2 porcje):
  • 2 duże piersi z kurczaka bez polędwiczek
  • dwie spore garście świeżego szpinaku
  • 1 ząbek czosnku, drobno siekamy
  • 6 plastrów sera, np. Edam
  • sól, pieprz do smaku
Każdą pierś rozcinamy wzdłuż na pół (nie do końca) i rozkładamy jak książkę (powstanie nam coś na kształt skrzydeł motyla). Mięso rozbijamy tłuczkiem przez folię spożywczą. Przyprawiamy solą i pieprzem. Szpinak myjemy, osuszamy, odcinamy łodygi a liście siekamy. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy szpinak, smażymy 1-2 minuty, dodajemy czosnek, smażymy kolejną minutę. Lekko solimy, odkładamy do miseczki. Na każdej piersi układamy połowę szpinaku, po 3 plastry sera, zwijamy w roladki. Każdą roladę związujemy sznurkiem. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy roladki ze wszystkich stron przez około 12-15 minut, aż ładnie się zrumienią i przestaną być różowe w środku. Zdejmujemy je z patelni, odcinamy sznurek. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

*roladki możecie także upiec w piekarniku (około 25 minut w temp. 180 stopni).

Piersi z kurczaka z serem i szpinakiem

Czas przygotowania: 20 minut.

13 komentarzy :

  1. zjadłabym takie lunch z wielką chęcią :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie rozumiem po co pierś kurczaka przecinać na tzw. skrzydła motyla? Nie mogę po prostu rozbić kurczaka?

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam, ja robię takie z pieczarkami, u mnie nic zielonego nie przejdzie :/

    OdpowiedzUsuń
  4. Smakowity przepis:) Ja robię takie roladki z suszonymi pomidorami i fetą. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo często takie robię, czasem nawet ze zwykłym serkiem topionym. I choć już nie jem mięsa od jakiegoś czasu, to te roladki ciągle goszczą na moim stole, tak polubili je domownicy :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Smacznie i bardzo ciekawie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. ciekawy pomysł
    ja robiłam roladki na parze z suszonym pomidorem i fetą

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo fajne te filety :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wielbię takie roladki, zwłaszcza ze szpinakiem.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Printfriendly