niedziela, 2 marca 2014

Cordon Bleu

Cordon Bleu

Cordon Bleu przepis

Cordon Bleu to potrawa, którą w oryginale przygotowuje się z cielęciny. Istnieje też popularna odmiana tego dania, której bazą jest mięso drobiowe. Moje kotlety przygotowałam z piersi z kurczaka i nadziałam dobrej jakości szynką oraz serem. Mięso możecie formować w kieszonkę lub w roladkę. Mi zdecydowanie bardziej odpowiada pierwsza wersja. 

Piersi z kurczaka z serem i szynką

CORDON BLEU

Składniki (na 2 porcje):
  • 2 piersi z kurczaka (bez polędwiczek)
  • 2 plastry szynki
  • 2 plastry żółtego sera, np. Ementalera
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • mąka do obtoczenia
  • 1 jajko
  • pół szklanki bułki tartej
Każdą pierś nacinamy wzdłuż na pół (nie do końca) i rozkładamy jak książkę. Mięso rozbijamy przez folię spożywczą. Przyprawiamy solą i pieprzem. Na połowie mięsa układamy plaster szynki i sera (należy je przyciąć, by nie wystawały poza mięso). Przykrywamy drugą połową mięsa. Mięso możecie też zwijać w roladkę. Każdą pierś przyprawiamy z zewnątrz solą i pieprzem. Obtaczamy w mące, strzepujemy jej nadmiar. Kolejno zanurzamy w roztrzepanym jajku i panierujemy w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy mięso z obu stron na rumiano do momentu, aż mięso przestanie być różowe w środku.

Czas przygotowania: 20 minut.

4 komentarze :

  1. pyszności, chętnie bym zjadła takie danie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetnie wygląda, zapisuję sobie przepis i na pewno któregoś dnia przygotuję ;) Mniam! ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiamy takie kotlety ... a do tego pieczone ziemniaczki i surówka:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.