sobota, 29 marca 2014

Ciasto cytrynowe z makiem

Ciasto cytrynowe z makiem

Ciasto cytrynowe
ciasto cytrynowe z makiem

Ciasto cytrynowe z makiem to wypiek idealny do popołudniowej filiżanki herbaty lub kawy. Weekendowe pieczenie słodkości jest już tradycją w naszym domu. Połówek jest prawdziwym kawoszem a jak wiadomo najlepszym dodatkiem do mocnej kawy jest porcja smacznego ciasta. Tym razem nie miałam do końca pomysłu na to, co konkretnie upiec. Importowane owoce, których smak pozostawia wiele do życzenia, zupełnie mnie nie interesują. Dlatego w oczekiwaniu na nasze soczyste i słodkie truskawki i maliny, przygotowałam proste ciasto cytrynowe. W końcu takie ciasto dobrze smakuje o każdej porze roku. W pierwotnym zamyśle miałam je ozdobić jedynie cukrem pudrem, jednak gdy przypomniałam sobie o zamrożonej porcji lemon curdu, od razu wpadłam na pomysł, by posmarować wierzch ciasta cytrynowym kremem z dodatkiem serka mascarpone. Efekt końcowy był bardzo zadowalający.
Przepis na ciasto cytrynowe dodaję do akcji Mirabelki- Wielkanocne smaki- edycja IV. 


Ciasto z cytryną i makiem przepis

CIASTO CYTRYNOWE Z MAKIEM
Słodka Sobota #34

Składniki (na kwadratową formę o boku 20 cm):
[przepis własny]
  • 150 g miękkiego masła
  • 150 g cukru
  • 3 jajka
  • 240 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3-4 łyżki maku
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • krem: 150 g mascarpone, 200 g gęstego lemon curd
Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy po 1 jajku, za każdym razem miksując do połączenia składników. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i makiem. Wsypujemy do masy jajecznej, miksujemy do połączenia. Dodajemy sok z cytryny, ponownie miksujemy. Ciasto przekładamy do kwadratowej formy o boku 20 cm (dno formy należy wyłożyć papierem do pieczenia). Pieczemy przez około 30-35 minut w temp. 180 stopni do momentu, aż patyczek wbity w ciast będzie suchy po wyciągnięciu. Oczywiście ciasto możecie upiec w tortownicy (o średnicy 20 cm) lub w keksówce o długości 20 cm. Czas pieczenia wówczas zapewne się wydłuży.
Przygotowujemy krem cytrynowy: Mascarpone i lemon curd miksujemy do połączenia. Wierzch ostudzonego ciasta smarujemy warstwą kremu. Ciasto przechowujemy w lodówce. W trakcie pobytu w lodówce krem dodatkowo zgęstnieje.

*pamiętajcie o tym, by składniki były w temperaturze pokojowej

Ciasto cytrynowe z makiem przepis

Ciasto z makiem przepis
Ciasto cytrynowe z makiem


Czas przygotowania: 45 minut.

22 komentarze :

  1. Chętnie bym porwała kawałek takiego ciasta :)
    Co do importowanych owoców zgadzam się w 100%. Pięknie i kusząco wyglądają, zwłaszcza jak człowiek jest po zimie spragniony kolorów na talerzu, ale smakują jak woda niestety.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pozwolisz, że się poczęstuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. świetny pomysł, wygląda bardzo smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ach, najbardziej kusi mnie, by zamoczyć palca w tym aksamitnym kremie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudne! Chętnie bym się poczęstowała. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. mmm... ależ apetycznie wygląda! kocham takie połączenia smaków!:)

    OdpowiedzUsuń
  7. I ta polewa...zjadłabym kawałek zdecydowanie!: )

    OdpowiedzUsuń
  8. Mmm, rewelacyjne :) Ślicznie wygląda z tymi makowymi kropeczkami - zawsze mnie w ciastach urzekają :)

    OdpowiedzUsuń
  9. hmm, można czymś zastąpić lemon curd?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marto, niczym go nie zastąpisz. Może skusisz się i go przygotujesz? Jest prosty w wykonaniu a jeśli nie zużyjesz go w całości, zawsze możesz zamrozić.

      Usuń
  10. Cytryna z makiem to świetne połączenie :) Fajny pomysł z dodaniem lemon curdu do mascarpone :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Zapisuję! Muszę koniecznie je zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Świetne ciasto! Znam podobne, ale tą polewą z wierzchu totalnie mnie zaskoczyłaś!
    A zdjęcia są cudowne!

    OdpowiedzUsuń
  13. U nas też nie ma weekendu bez ciasta:) .... i lubię tą tradycję:). Bardzo podoba mi się ta cytrynowa kołderka:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Trafiłam tu przypadkiem, cudne ciasto, nie wpadłabym na to połączenie z makiem! Lemon curd również mi się mega spodobał, zakochałam się! :)
    Na pewno jeszcze tu zajrzę!
    Pozdrawiam,
    Paulina

    OdpowiedzUsuń
  15. Można zastąpić mascarpone ricottą?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz spróbować, tylko dodawaj curd stopniowo. Być może nie będzie potrzeby wykorzystania całej porcji.

      Usuń
  16. Robiliśmy z partnerem to ciasto wczoraj i muszę przyznać, ze połowa blachy zniknęła już wczoraj (z czego większość pożarła osoba deklarująca, że niezbyt przepada za słodyczami ;)
    Kwaskowaty lemon curd (robiliśmy go z niecałej szklanki cukru) idealnie pasuje do słodkiego ciasta, poza tym robiłam już kiedyś Twoje muffiny pomarańczowo-grapefruitowe z makiem, więc chyba mam słabość do piegowatych ciast ;)

    OdpowiedzUsuń
  17. Na pewno to robiłaś to w formie kwadratowej 20cm? Wygląda to jak prostokąt :o

    OdpowiedzUsuń
  18. Co to jest dokladnie ten lemon curd,albo jak go zrobic?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepis na lemon curd jest podlinkowany w składnikach (wystarczy kliknąć na słowo lemon curd). To krem cytrynowy.

      Usuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.