środa, 12 marca 2014

Ciastka pełnoziarniste z bakaliami

Ciastka pełnoziarniste z bakaliami

Ciasta pełnoziarniste przepis

Dziś mam dla Was przepis na przepyszne ciastka na mące pełnoziarnistej. Z zewnątrz są chrupiące a w środku mięciutkie. Kryją w sobie mnóstwo bakalii. Możecie je wzbogacić o ulubione dodatki. Ja postawiłam na suszone daktyle, rodzynki, żurawinę i orzechy, czyli to, co akurat miałam w kuchennej szafce. Tak upieczone ciastka możecie przechowywać przez 1-2 tygodnie w zamkniętym pojemniku. O ile oczywiście w tym czasie nie zdążycie ich wszystkich zjeść :)

Ciasta z bakaliami przepis

CIASTKA PEŁNOZIARNISTE Z BAKALIAMI

Składniki (na 1 blachę, około 20 sztuk):
[przepis własny]
  • 100 g miękkiego masła
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka posiekanych bakalii (do ciastek możecie dodać także posiekaną czekoladę)*
Masło ucieramy z cukrem, następnie wbijamy jajko, miksujemy do połączenia. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, ponownie miksujemy. Wsypujemy posiekane bakalie, mieszamy dłonią lub łyżką. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni a ciasto wstawiamy do lodówki. Kiedy piekarnik się nagrzeje, ciasto wyjmujemy z lodówki. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta formujemy kulki, układamy na blasze w odstępach, lekko je spłaszczając. Pieczemy przez 12 minut w temp. 180 stopni. Studzimy na metalowej kratce. Ciastka przechowujemy w puszce lub pojemniku do 2 tygodni. 

*do moich ciastek dodałam rodzynki, żurawiną, daktyle i arachidy

Ciasta z mąki pełnoziarnistej przepis

Ciasta pełnoziarniste przepis

Ciasta z bakaliami przepis

Czas przygotowania: 20 minut.

16 komentarzy :

  1. Urocze ciasteczka :) Chyba zrobię takie na weekend :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudne maleństwa! Ja najczęściej nie zdążę swoich ciastek obfotografować, bo mąż z Młodym wszystko pochłaniają :)

    OdpowiedzUsuń
  3. U mnie takie dobre ciastka zniknęłyby w ciągu 2 dni. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Z chęcią bym sobie schrupała :>

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam takie zdrowe pyszności!
    pozdrawiam
    Marta

    OdpowiedzUsuń
  6. pysznie wyglądają:) .... buziaki
    PS. Pamiętam, ze z takich kubkow piliśmy herbatę u dziadków:)

    OdpowiedzUsuń
  7. zrobiłam wczoraj - PYCHA! a do tego przepis prosty i składniki ma się standardowo w szafce. u mnie z suszonymi morelami, orzechami włoskimi, rodzynkami i czekoladą. w piekarniku siedziały dłużej niż u Ciebie. wyszło 15 sztuk.

    pozdrawiam
    K.

    OdpowiedzUsuń
  8. a i jeszcze jedno! mam suszone jagody goi masz może jakąś propozycję do czego można je dodać? i czy najpierw namoczyć czy zostawić takie suche?

    K.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. K.- cieszę się, że ciacha Ci posmakowały :) Co do jagód goji to ja dodaję je do owsianek, koktajli, ciasteczek. Jeśli chcesz, możesz je oczywiście namoczyć, np. w soku z pomarańczy. Ja jednak nigdy ich nie moczę.

      Usuń
  9. Te ciasteczka wyglądają tak pięknie, że od razu mam na nie ochotę. Piękne zdjęcia, a ciasteczka pewnie były pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  10. A czy mozna uzxyc maki zytniej pelnoziarnistej? Pozdrawiam Ania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, jeśli smakuje Ci ona w słodkich wypiekach, to oczywiście.

      Usuń
  11. Naprawdę pyszne i proste ciasteczka. Dziękuję za przepis ;-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Witam, mam zamiar zrobić te ciasteczka. niestety nie mogę uwierzyć mnie w pobliżu dostać mąki pełnoziarnistej. Zatem czy można użyć zwykłej mąki? dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zwykła pszenna też się sprawdzi. Udanego pieczenia :)

      Usuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.