środa, 19 lutego 2014

Zupa z kurczakiem i ryżem

Zupa z kurczakiem i ryżem

Zupa z kurczakiem i ryżem przepis

Ta  zupa składa się tylko z kilku składników. Pomimo swojej prostoty zachwyca głębokim smakiem. Jest niezwykle sycąca i przede wszystkim zdrowa. Jej przygotowanie nie zajmie Wam wiele czasu, pod warunkiem, że macie pod ręką dobrej jakości bulion lub rosół. 

Zupa z kurczakiem przepis

ZUPA Z KURCZAKIEM I RYŻEM

Składniki (na 4 porcje):
[The lebanese kitchen]
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 1 łodyga selera naciowego, pokrojonego w kostkę
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego (passata)
  • 2 piersi z kurczaka
  • 800 ml bulionu drobiowego lub rosołu
  • 1 łyżeczka przyprawy 7 smaków
  • pół szklanki ryżu
  • sól i pieprz do smaku
  • natka pietruszki do posypania
W rondlu z grubym dnem rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i selera, smażymy przez 5 minut. Wlewamy ciepły bulion, dodajemy passatę, piersi z kurczaka (jeśli są duże podzielcie je wzdłuż na pół, tak, by bulion je przykrył) i przyprawę 7 smaków. Doprowadzamy do zagotowania, wsypujemy ryż. Gotujemy na małym ogniu przez 15 minut. Mięso wyjmujemy, przy pomocy dwóch widelców dzielimy na mniejsze kawałki. Zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dokładamy mięso. Podajemy posypaną natką pietruszki.

Zupa ryżowa z kurczakiem

Czas przygotowania: 20 minut.

11 komentarzy :

  1. jejku, u Ciebie nawet pomidorowa wygląda tak że mam ochotę zlizać ją z monitora!

    OdpowiedzUsuń
  2. ten przepis jest popularny na innym blogu, a dodanie przyprawy 7 smaków nie jest na tyle nowatorskie, żeby traktować go jak swój własny!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepis pochodzi z kuchni libańskiej, w tekście postu została nawet oznaczona książka, która jest źródłem przepisu. Polecam powrót do Elementarza ;)

      Usuń
  3. Smakowicie się prezentuje. Musze wreszcie przekonać się do przyprawy 7 smaków :) Pozdrawiam i polecam nie przejmować dziwnymi komentarzami

    OdpowiedzUsuń
  4. Niesamowite, że zwykłą zupę można sfotografować w taki fantastyczny sposób! Od razu zachciało mi się biec do kuchni i gotować :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Prze-pysz-na!!! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam,

    Czy istotnie wystarczą 4 łyżki passaty na aż 800 ml bulionu? Czy nie chodzi aby o koncentrat?

    pozdrawiam,
    Michal

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ta zupka nie jest jakoś mocno pomidorowa. Jeśli chcesz, by taka była, możesz zwiększyć ilość passaty lub użyć koncentratu (kilka łyżeczek).

      Usuń
  7. Cala rodzina zajadala ze smakiem. Pycha. Dziekujemy.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.