poniedziałek, 10 lutego 2014

Wątróbka z granatem

Wątróbka z granatem

Wątróbka z granatem po libańsku

Jeszcze tydzień temu nawet przez myśl by mi nie przeszło, że zaserwuję na obiad wątróbkę. Jednak kiedy w sobotę ugotowałam rosół, wpadłam na pomysł upieczenia pasztetu drobiowego. A jak wiadomo, do pasztetu wypadałoby dodać wątróbkę. Kupiłam jej jednak za dużo i wtedy w mojej głowie pojawił się szatański plan. Postawiłam Połówka przed faktem dokonanym i wczoraj na obiad przygotowałam wątróbkę. Ku mojemu zdziwieniu zjadł wszystko. Przez kolejną godzinę niczym mały chłopiec pękał z dumy i ciągle prawił o wątróbce, którą niedawno zjadł. Zasugerował nawet, że mógłby jeść ją częściej. Nie była to jednak wątróbka smażona z cebulą. Nie byłam pewna, czy w takim zestawieniu będzie miał chęć jej spróbować. Postawiłam na smażoną wątróbkę podaną z sosem z cytryny i czosnku, pestkami granatu i natką pietruszki. Jeśli jeszcze nie próbowaliście wątróbki w takim połączeniu, nadróbcie to koniecznie. 

Smażona wątróbka przepis

WĄTRÓBKA Z GRANATEM

Składniki (na 3-4 porcje):
[inspiracja: "The lebanese Kitchen"
  • 400 g wątróbki drobiowej
  • mąka do obtoczenia
  • sól i pieprz do smaku
  • sok z 1 dużej cytryny
  • 1-2 ząbki czosnku
  • pół pęczka natki pietruszki, posiekanej
  • 1 owoc granatu
Wątróbkę myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Możecie ją podzielić na mniejsze kawałki. Obtaczamy ją w mące, oprószamy  pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy wątróbkę, smażymy z obu stron na rumiano. W zależności od wielkości kawałków, zajmie to Wam od 5 do 10 minut. Nie smażcie wątróbki zbyt długo, bo stanie się twarda. Gdy wątróbka będzie usmażona, przyprawiamy ją solą i przekładamy ją na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem. Do miseczki wyciskamy sok z cytryny, dodajemy drobno posiekany czosnek. Wątróbkę rozkładamy pomiędzy talerze, polewamy sokiem wraz z czosnkiem, posypujemy natką pietruszki i pestkami granatu.


Wątróbka z kurczaka z cytryną

Czas przygotowania: 10 minut.

VI Festiwal Kuchni Arabskiej

8 komentarzy :

  1. Pycha! I ja bym zjadla duuuza porcje. Tez mialam na oku te watrobke :) Uwielbiam ksiazke, z ktorej pochodzi ten przepis :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Wątróbki nie jadłam wieki! Wygląda bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. No tak podanej wątróbki jeszcze nie widziałam i o dziwo zjadłabym!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ta wątróbka wygląda, jak nie wątróbka! Pięknie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja się kilka miesięcy temu przekonałam do wątróbki (a miałam traumę z przedszkola) i właśnie na słodko (wtedy z nektarynką, mniam) tylko mi smakuje. Z gratem musi być też fajna. :) Jak to się człowiek zmienia... :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kocham wątróbkę, ale takiego połączenia jeszcze nie widziałam, musi być przefantastyczne.

    OdpowiedzUsuń
  7. Malwi dzięki pestkom granatu wątróbka staje się daniem wręcz ekskluzywnym:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Anonimowy24 maja, 2015

    Znakomite połączenie. Muszę spróbować. :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.