niedziela, 2 lutego 2014

Tagine z kurczaka i cebuli

Tagine z kurczaka i cebuli

Tagine z kurczaka i oliwek

To nieskomplikowane danie łączy w sobie smak ostry, pikantny i lekką nutę słodyczy. Jego przygotowanie nie zajmie Wam wiele czasu. Wystarczy przesmażyć kilka składników, wszystko umieścić na patelni i Wasz obiad w przeciągu 40 minut zrobi się praktycznie sam. Jako dodatek do kurczaka możecie podać kaszę kuskus lub ryż. 


Tagine z kurczakiem i oliwkami

TAGINE Z KURCZAKA I CEBULI

Składniki (na 4 porcje):
[inspiracja]
  • 3 ząbki czosnku
  • pół łyżeczki mielonej kurkumy
  • 1,5 łyżeczki nasion kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1 chili
  • 4 udka z kurczaka
  • 2 duże cebule
  • 1 szklanka wody lub bulionu
  • sok z połowy cytryny plus otarta skórka (tylko żółta część)
  • 1 łyżka miodu
  • pół szklanki zielonych oliwek
  • posiekana natka pietruszki
  • sól i pieprz do smaku
Czosnek drobno siekamy, rozcieramy z niewielką ilością soli na pastę. Nasiona kminu prażymy na suchej patelni, aż zaczną wydzielać aromat. Przekładamy do moździerza i rozcieramy. Do czosnku dodajemy utarty kmin, kurkumę, słodką paprykę i drobno posiekane chili. Wlewamy 3 łyżki oliwy i mieszamy. Mięso przyprawiamy solą, smarujemy marynatą  i odkładamy do lodówki na całą noc. Przed przystąpieniem do smażenia należy ocieplić mięso w temperaturze pokojowej (wyjmujemy je z lodówki na około 30 minut wcześniej). Na dużej patelni rozgrzewamy olej, wkładamy wyjęte z marynaty mięso i obsmażamy po 5 minut z każdej strony. Odkładamy na talerz. Cebulę obieramy, siekamy w piórka. Wrzucamy na patelnię i smażymy przez 5 minut. Dokładamy kurczaka, wlewamy szklankę wody lub bulionu, sok i skórkę z cytryny, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez 40 minut, aż mięso będzie miękkie. W razie potrzeby dolewamy więcej wody. Na 10 minut przed końcem dokładamy oliwki. Pod koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy łyżkę miodu i chwilkę podgrzewamy. Kurczaka posypujemy posiekaną natką pietruszki. Podajemy z kaszą kuskus, bulgur lub ugotowanym ryżem.

*do sosu dodałam też 4 plasterki cytryny na etapie dodawania oliwek. Należy użyć niewoskowanych cytryn z małą ilością białej błonki, w przeciwnym razie w potrawie może być wyczuwalna lekka nutka goryczki

Czas przygotowania: 55 minut.

VI Festiwal Kuchni Arabskiej

8 komentarzy :

  1. Przepysznie wygląda ten kurczak! Idealny obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne i bardzo aromatyczne!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ to pysznie wygląda! Zjadłabym takiego kurczaka na obiad.:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ach! Jaki dobry musi być ten tagine! Kiedyś wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zrobię w tym tygodniu! Pysznie wygląda:D

    OdpowiedzUsuń
  6. Lubię dania bez nadmiaru składników więc rzucę się na to z pewnością :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jesli ten kurczak bedzie smakowal, jak ten ktory zajadałam w Maroku, to bede mega wdzieczna. Od roku szukam dobrego przepisu na Tagine z oliwkami i marynowana cytryna. Tu wprawdzie nie ma marynowanej cytryny, ale przepis wydaje sie byc bardzo zblizony :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.