czwartek, 13 lutego 2014

Shawarma z bakłażanem i pestkami granatu

Shawarma z bakłażanem i pestkami granatu

Shawarma z bakłażanem

Aromatyczna przyprawa 7 smaków to świetny dodatek do domowej shawarmy z kurczaka. W połączeniu z pieczonym bakłażanem i słodkimi pestkami granatu taka shawarma smakuje wyśmienicie. Podałam ją razem z ugotowanym ryżem, ale świetnie będzie też komponować się z chlebkami pita. 

Shawarma z granatem

SHAWARMA Z BAKŁAŻANEM I PESTKAMI GRANATU

Składniki (na 4 porcje):
[S. Hage, "The Lebanese Kitchen"]
  • 400 g piersi z kurczaka
  • marynata: 3 łyżki octu słodowego, 3 łyżki wody, sok z połowy cytryny
  • 1 bakłażan, pokrojony w kostkę
  • 1 łyżeczka przyprawy 7 smaków
  • ugotowany ryż do podania
  • 1 granat
Mięso kroimy w mniejsze kawałki. Składniki marynaty łączymy, wkładamy do niej kurczaka i odstawiamy na kilka godzin. Na blasze umieszczamy bakłażana, kropimy go lekko oliwą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Po upływie 10 minut dokładamy do bakłażana mięso wyjęte z marynaty. Całość przyprawiamy solą i pieprzem, posypujemy przyprawą 7 smaków, mieszamy. Pieczemy dalej przez 20 minut. Shawarmę podajemy z ryżem, posypaną pestkami granatu i posiekaną natką pietruszki. Jako dodatek dobrze sprawdzi się także sos na bazie jogurtu.

Domowa shawarma przepis

Czas przygotowania: 35 minut.

VI Festiwal Kuchni Arabskiej

7 komentarzy :

  1. Alez pyszne zdjecia :) Od razu nabralam ochoty na to danie :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ apetycznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowne zdjęcia! Bardzo zachęcające! !!

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudne kolory! Komponują się idealnie!! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudnie to wygląda :) Zjadłabym!

    OdpowiedzUsuń
  6. Zachwycające danie ... Kochana Ty robisz takie zdjęcia, ze człowiek ma ochotę w monitor się wgryźć:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.