sobota, 8 lutego 2014

Sałatka z tuńczykiem i fasolą

Sałatka z tuńczykiem i fasolą

Sałatka z tuńczykiem i fasolą

Tę lekką sałatkę przygotujecie dosłownie w kilka minut. Chrupiąca sałata rzymska w połączeniu z tuńczykiem, ugotowanymi jajkami, fasolą i musztardowym dressingiem smakuje świetnie. Jako dodatek do sałatki podajcie grzanki z bagietki lub bułki. Wystarczy pokroić bagietkę a następnie opiec kromki w tosterze lub na suchej patelni. 
Sałatkę przygotowałam w ramach naszego spotkania "trzy po trzy". Tym razem do wykorzystania mieliśmy dowolną sałatę, tuńczyka oraz fasolę. Zajrzyjcie do MartynosiMirabelki oraz Mopsika i zobaczcie, co dobrego przygotowały. 

Sałatka z tuńczyka i fasoli przepis

SAŁATKA Z TUŃCZYKA I FASOLI 

Składniki (na 2 porcje):
[przepis własny]

  • 2 miniaturowe sałaty rzymskie
  • pół puszki tuńczyka 
  • 1 mała czerwona cebulka
  • 1/3 szklanki ugotowanej fasolki czarne oczko (lub z puszki)
  • 2 jajka, ugotowane na twardo
  • dressing: 3 łyżki oliwy, 1 łyżka octu z czerwonego wina, pół łyżeczki gładkiej musztardy, pół łyżeczki musztardy z całymi ziarnami gorczycy, sól i pieprz do smaku
  • do podania: grzanki z bagietki
Sałatę siekamy w mniejsze kawałki. Cebulkę kroimy w piórka, jajka w ćwiartki. W salaterce umieszczamy sałatę rzymską, odsączonego z oleju i podzielonego na kawałki tuńczyka, cebulkę, kawałki jajka. Składniki dressingu ucieramy łyżeczką do powstania jednolitego sosu, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Powstałym dressingiem polewamy sałatkę, delikatnie mieszamy. Podajemy z grzankami z bagietki. 
Czas przygotowania: 10 minut.

10 komentarzy :

  1. Muszę szybciutko ją zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, podoba mi się takie zestawienie smaków. Piękne zdjęcia!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Absolutnie genialne połączenie

    OdpowiedzUsuń
  4. Niezwykle apetyczne zdjęcia, muszę chyba poprosić Cię o kilka rad dotyczących fotografii ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetna sałatka, jakie piękne kolory :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękne, kuszące zdjęcia ! Może mały wpisik z radami jak fotografować dania?

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękne zdjęcia! Kuszą bardzo do wypróbowania przepisu:-) może mały wpisik z radami jak fotografować dania?

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniale się prezentuje. Ostatnio bardzo polubiłam tuńczyka, więc taka sałatka na pewno u mnie zagości :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciekawe zestawienie .... apetycznie wygląda:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.