środa, 5 lutego 2014

Rajma masala

Rajma masala

Rajma masala przepis

Rajma to wegetariańskie danie z kuchni indyjskiej na bazie czerwonej fasoli, najczęściej podawane z ugotowanym ryżem. Gęsty pomidorowy sos z dodatkiem aromatycznych przypraw jest niezwykle smaczny i świetnie rozgrzeje Was w chłodny zimowy dzień. Razem ze mną potrawę tę przygotowały Martnosia i Maggie.

Przepis na rajma masala

RAJMA MASALA (INDIE)
Zielona Środa #28

Składniki (na 2 porcje):
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego w nasionach
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • 1-2 papryczki chili, pozbawione pestek i posiekane
  • 1/8 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 2-centymetrowy kawałek imbiru, obrany i posiekany 
  • 1 puszka pomidorów, bez skórki, posiekanych
  • 1 łyżeczka suszonych liści kozieradki (opcjonalnie)
  • 1 szklanka ugotowanej czerwonej fasoli (ew. z puszki)
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy kolendrę, kmin rzymski, cynamon, posiekane chili, smażymy mieszając przez około 40 sekund. dodajemy cebulę, czosnek i imbir, smażymy dalej 3-4 minuty. Dodajemy pomidory, liście kozieradki, wlewamy około 1/3 szklanki wody lub bulionu warzywnego. Przyprawiamy solą. Gotujemy pod przykryciem przez około 15-20 minut, aż pomidory się rozgotują. Jeśli chcecie uzyskać rzadszy sos, dodajcie na  patelnię dodatkowo niewielką ilość wody lub bulionu. Pod koniec dodajemy fasolę, podgrzewamy przez 3 minuty. W razie potrzeby doprawiamy ponownie solą do smaku. Podajemy z ryżem.


Czerwona fasola po indyjsku

Czerwona fasola w pomidorach


Czas przygotowania: 20 minut.

9 komentarzy :

  1. Alez wyszlo Ci piekne, czerwoniitkie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Gotuję potrawy kuchni indyjskiej, ale muszę się przyznać, że żadna z nich nie jest z fasolą.
    Od jutra to się zmieni :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj parę indyjskich potraw sobie zrobiłem ;) wygląda bardzo apetycznie :) muszę je sobie zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  4. świetnie wygląda:) piękne kolory:D

    OdpowiedzUsuń
  5. Kuchnia wschodu jest niesamowita: ) Pysznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  6. dobra. zrobiłam. wyszło mi trochę gorzkawe. przesadziłam z cynamonem, czy może dlatego, że za długo go smażyłam?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Być może zbyt długo smażyłaś przyprawy w nasionach.

      Usuń
    2. a niech to. jak to trzeba pilnować ;)

      Usuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.