środa, 26 lutego 2014

Pudding czekoladowy z nasionami chia

Pudding czekoladowy z nasionami chia

Budyń wegański

Po czekoladowym kremie z awokado przyszła kolej na pudding czekoladowy w zdrowszej wersji. Do jego przygotowania potrzebujecie szałwii hiszpańskiej, czyli nasion chia oraz blendera o dużej mocy. Niestety mój blender  troszkę mnie zawiódł, ponieważ nie poradził sobie z dokładnym zmiksowaniem nasionek. Na szczęście delikatnie wyczuwalne nasionka w niczym nam nie przeszkadzały a sam deser bardzo przypadł do gustu zarówno mi, jak i Połówkowi. 

Deser czekoladowy z chia

PUDDING CZEKOLADOWY Z NASIONAMI CHIA
Zielona Środa #31

Składniki (na 2 porcje):
[inspiracja: Oh My Veggies]
  • 1/3 szklanki nasion chia*
  • 2 łyżki kakao
  • 1 szklanka mleka roślinnego, np. ryżowego, sojowego, migdałowego
  • 1 łyżka cukru pudru lub więcej  do smaku (lub zamiennik cukru w ilości wg preferencji)*
  • pół łyżeczki ekstraktu waniliowego
W słoiku umieszczamy nasiona chia, kakao, mleko, cukier lub inny środek słodzący, ekstrakt. Słoik zakręcamy i potrząsamy nim do połączenia składników. Ostawiamy na całą noc do lodówki. Kolejnego dnia zawartość słoika przekładamy do rozdrabniacza, miksujemy przez kilka minut. Pudding możecie przechowywać w lodówce przez około 2-3 dni.

*jako środek słodzący możecie wykorzystać także suszone daktyle, ewentualnie dodać do niego 1 dojrzałego banana i zmiksować (na drugi dzień po napęcznieniu masy).

Nasiona chia (szałwię hiszpańską) możecie zakupić w sklepie internetowym Skworcu

Czas przygotowania: 10 minut.

9 komentarzy :

  1. Wspaniale! Takiego przepisu szukałam. Te nasionka już od dawna czekają na wypróbowanie. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie wiem, co to za nasionka, ale pudding prezentuje się pysznie. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. chia są tak smaczne jako pudding, uwielbiam tą konsystencję! chętnie spróbuję kakaową wersję :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bosko! Nigdy czegoś takiego nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie mam tych nasionek. Nigdy też ich nie próbowałam. Jak to smakuje? Hmmm...

    OdpowiedzUsuń
  6. U mnie z tym blenderem to mógłby być problem:) .... ale sam pudding wygląda fantastycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. 1/3 szklanki na 2 porcje? czy aby nie trochę za dużo? Nasiona chia maja w sobie mnóstwo błonnika i po takiej ilości moją wystąpić 'skutki uboczne'

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz dodać 2 łyżki chia, też wyjdzie, choć nie będzie aż tak gęsty.

      Usuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

.