sobota, 22 lutego 2014

Ptysie z sosem karmelowym

Ptysie z sosem karmelowym

Ptysie z sosem karmelowym przepis

Ptysie to małe niezobowiązujące słodkości. Ostatnio piekę je dość często i kombinuję z dodatkami i kremami. Tym razem postawiłam na lekki krem na bazie mascarpone z dodatkiem ekstraktu waniliowego i pyszny sos karmelowy. W takim połączeniu smakują obłędnie. 



Domowe ptysie z kremem waniliowym

PTYSIE Z SOSEM KARMELOWYM
Słodka Sobota #29

Składniki (na około 25 sztuk):
Kremówkę ubijamy na sztywno. Mascarpone miksujemy z ekstraktem i cukrem. Następnie dodajemy ubitą kremówkę i krótko miksujemy do połączenia składników. Upieczone i ostudzone ptysie kroimy na pół. Krem przekładamy do szprycy, napełniamy nimi połówki ptysiów, przykrywamy "czapeczkami". Przed podaniem ptysie polewamy sosem karmelowym.


Ptysie z kremem

Czas przygotowania: 50 minut.

9 komentarzy :

  1. Jadłabym :D
    Istnieje jakaś mniej kaloryczna wersja? :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowne!!!Ochota na nie mi nie mija :) W końcu trzeba zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uroczo wyglądają takie maleńkie ptysie! Mniam w sam raz do kawki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj, a ile cukru dodać do mascarpone? Upiekłam już ptysie - choć przyznam, że nie wyrosły mi takie wysokie i mają posmak jajka - może jakaś porada? (Jajko dodawałam do lekko ciepłego ciasta - tak jak pisałaś w przepisie na domowe ptysie.)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mithra- do mascarpone dodaj 1-2 łyżki cukru pudru lub więcej wg preferencji. Jeśli będzie ptysie podawać z sosem karmelowym, który jest dość słodki, to nie przesadzaj z ilością cukru w kremie. Co do wyczuwalnych jajek, to zapewne zbyt krótko ucierałaś je z ciastem.

      Usuń
  5. Mniamuśnie wyglądają ... i ten spływający karmel:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.