Wyszczególnione wpisy

Wpisy

wtorek, 11 lutego 2014

Przyprawa 7 smaków

Przyprawa libańska 7 smaków

Muszę przyznać, że początkowo bardzo sceptycznie podchodziłam do tyj typowej dla kuchni Libanu mieszanki przypraw. Jest niezwykle aromatyczna i intensywna w smaku, dlatego też należy ją ostrożnie dodawać do potraw i nie przesadzać z jej ilością. Wkrótce podzielę się z Wami kilkoma przepisami na jej wykorzystanie. 

Mieszanka 7 przypraw

PRZYPRAWA SIEDEM SMAKÓW

Składniki:
  • 1 łyżka nasion kozieradki
  • 1 łyżka ziela angielskiego 
  • 3/4 łyżki goździków
  • 3/4 łyżki pieprzu w ziarnach
  • 3/4 łyżki cynamonu mielonego
  • 3/4 łyżki imbiru mielonego
  • 1 łyżka mielonej gałki muszkatołowej
W moździerzu ucieramy kozieradkę, ziele angielskie, goździki i pieprz. Dodajemy cynamon, imbir i gałkę muszkatołową. Całość dokładnie mieszamy. Przesypujemy do słoiczka, zakręcamy. Przechowujemy w szafce kuchennej. Wykorzystujemy jako dodatek do mięs i warzyw. Na około pół kg mięsa używamy około 1 łyżeczki mieszanki 7 smaków. 

Czas przygotowania: 10 minut.

VI Festiwal Kuchni Arabskiej

7 komentarzy:

  1. Na pewno bardzo aromatyczna mieszanka!

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię każdą z tych przypraw z osobna, więc razem muszą się smacznie komponować :) zapisuję do wypróbowania!

    OdpowiedzUsuń
  3. Chętnie wypróbuję tej mieszanki! No i czekam na przepisy z jej wykorzystaniem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super! Domowa musi być o niebo lepsza :)

    OdpowiedzUsuń
  5. alez musiało pachniec przy jej rozcieraniu:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zrobiona właśnie :) Aromat egzotyczny, cudny. Dłonie pachną. Kuchenna podróż...

    Ewelina

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

TOP