wtorek, 11 lutego 2014

Przyprawa 7 smaków

Przyprawa 7 smaków

Przyprawa libańska 7 smaków

Muszę przyznać, że początkowo bardzo sceptycznie podchodziłam do tyj typowej dla kuchni Libanu mieszanki przypraw. Jest niezwykle aromatyczna i intensywna w smaku, dlatego też należy ją ostrożnie dodawać do potraw i nie przesadzać z jej ilością. Wkrótce podzielę się z Wami kilkoma przepisami na jej wykorzystanie. 

Mieszanka 7 przypraw

PRZYPRAWA SIEDEM SMAKÓW

Składniki:
  • 1 łyżka nasion kozieradki
  • 1 łyżka ziela angielskiego 
  • 3/4 łyżki goździków
  • 3/4 łyżki pieprzu w ziarnach
  • 3/4 łyżki cynamonu mielonego
  • 3/4 łyżki imbiru mielonego
  • 1 łyżka mielonej gałki muszkatołowej
W moździerzu ucieramy kozieradkę, ziele angielskie, goździki i pieprz. Dodajemy cynamon, imbir i gałkę muszkatołową. Całość dokładnie mieszamy. Przesypujemy do słoiczka, zakręcamy. Przechowujemy w szafce kuchennej. Wykorzystujemy jako dodatek do mięs i warzyw. Na około pół kg mięsa używamy około 1 łyżeczki mieszanki 7 smaków. 

Czas przygotowania: 10 minut.

VI Festiwal Kuchni Arabskiej

7 komentarzy :

  1. Na pewno bardzo aromatyczna mieszanka!

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię każdą z tych przypraw z osobna, więc razem muszą się smacznie komponować :) zapisuję do wypróbowania!

    OdpowiedzUsuń
  3. Chętnie wypróbuję tej mieszanki! No i czekam na przepisy z jej wykorzystaniem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super! Domowa musi być o niebo lepsza :)

    OdpowiedzUsuń
  5. alez musiało pachniec przy jej rozcieraniu:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zrobiona właśnie :) Aromat egzotyczny, cudny. Dłonie pachną. Kuchenna podróż...

    Ewelina

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.