sobota, 22 lutego 2014

Placki z kukurydzą i chili

Placki z kukurydzą i chili

Placki z kukurydzą przepis

Placuszki to smaczny sposób na rozpoczęcie dnia. Tym razem mam dla Was przepis na wytrawne placki z dodatkiem kukurydzy, ziół i chili. Świetnie komponują się z dodatkiem gęstego jogurtu naturalnego, guacamole i kawałkami pomidora. To miła odmiana dla słodkich placuszków i racuchów.

Placuszki z kukurydzą przepis

PLACKI Z KUKURYDZĄ I CHILI
Śniadanie Mistrzów #128

Składniki (na 7-8 sztuk):
[przepis własny]
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli
  • spora szczypta pieprzu
  • 1/4-1/2 łyżeczki chili w proszku
  • pół pęczka natki pietruszki, posiekanej
  • 2-3 dymki, posiekane
  • 1 jajko
  • 1 szklanka maślanki
  • 1 łyżka oleju
  • pół szklanki kukurydzy
  • do podania: guacamole, kwaśna śmietana lub gęsty jogurt naturalny, kawałki pomidorów
W misce umieszczamy mąkę, proszek do pieczeniu, sól, pieprz, chili, mieszamy. Dodajemy jajko, maślankę, olej, mieszamy trzepaczką. Wsypujemy dymkę, natkę pietruszki i kukurydzy, ponownie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej, przy pomocy chochelki wlewamy porcje ciasta, smażymy z obu stron na rumiano. Podajemy z dodatkiem guacamole, kwaśnej śmietany i pomidorów.

Czas przygotowania: 10 minut.

5 komentarzy :

  1. Uwielbiam dodawać kukurydzy do placków :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam wszelkiego rodzaju placki, takie chętnie zrobię, może chłopaki przekonają się do wytrawnych placuszków!

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłam, zjadłam, wystawiłam! Były pyszne!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.