piątek, 14 lutego 2014

Pierogi ze szpinakiem i mozzarellą

Pierogi ze szpinakiem i mozzarellą

Pierogi ze szpinakiem przepis

Tym razem w wirtualnej kuchni spotkałam się z Justinką, Izą i Martynosią. Przygotowałyśmy fatayer, arabskie pierożki o niebanalnym kształcie, nadziane szpinakiem i serem. Oryginalny przepis pochodził z książki S. Hage "The Lebanese Kitchen" (jak tak dalej pójdzie, to wypróbuję wszystkie receptury w niej zawarte). Wprowadziłam do niego troszkę zmian, przygotowałam inne ciasto (z dodatkiem mąki pełnoziarnistej) a farsz przesmażyłam. Te pierogi ze szpinakiem są nieziemsko pyszne. Jeśli tylko znajdziecie wolne popołudnie, upieczcie je koniecznie.

Pieczone pierogi ze szpinakiem

PIEROGI ZE SZPINAKIEM I MOZZARELLĄ

Składniki (na 10 dużych pierogów):
  • 1,5 szklanki mąki pszennej razowej (typ 1850)
  • 1,5 szklanki mąki pszennej chlebowej lub bułeczkowej (typ 750 lub 650)
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 15 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oliwy
  • farsz: 250 g świeżego szpinaku, 1 cebula, sok z połowy cytryny, sól i pieprz do smaku, 125 g mozzarelli 
  • 1 jajko, roztrzepane do posmarowania pierożków (opcjonalnie)
Mąkę umieszczamy w misce, dodajemy sól, mieszamy. Drożdże kruszymy do miseczki, zasypujemy cukrem, mieszamy z kilkoma łyżkami ciepłej wody i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie dodajemy je do mąki, dolewamy pozostałą wodę i oliwę. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Przekładamy je do naoliwionej miski, przykrywamy i odkładamy w ciepłe miejsce na 1,5 godziny. W tym czasie przygotowujemy farsz. Cebulę siekamy w kostkę. Szpinak myjemy, osuszamy, kroimy w mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę, smażymy 3-4 minuty. Dodajemy szpinak, smażymy dalej 1-2 minuty, aż liście zwiotczeją. Przyprawiamy solą i pieprzem, przekładamy do miseczki. Kiedy ciasto wyrośnie, dzielimy je na 10 kawałków. Każdy formujemy w kulkę, następnie wałkujemy na okrągłe placuszki. Do zimnego farszu dodajemy startą na tarce mozzarellę, sok z cytryny, mieszamy. Na środku każdego koła układamy łyżeczkę nadzienia. Pierożki zlepiamy (--> instrukcja zlepiania fatayer). Układamy je na blasze wysypanej mąką, przykrywamy i odstawiamy na kolejne 30 minut. Pierożki smarujemy przy pomocy pędzelka jajkiem, posypujemy ulubionymi dodatkami. Pieczemy przez 12-15 minut w temp. 230 stopni. Studzimy na kratce.


Drożdżowe pierogi ze szpinakiem

Pierogi z mozzarellą przepis


Czas przygotowania: 2 godziny 30 minut.

10 komentarzy :

  1. Jak już przerobisz wszystkie przepisy może miałabyś ochotę wypożyczyć tą książkę :) Te pierożki są pyszne, polecam zwłaszcza do pracy.

    OdpowiedzUsuń
  2. wyglądają bardzo smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Apetycznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają pysznie! A myślisz, że wyjdą w całości zrobione z mąki pszennej razowej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Odpuściłabym sobie robienie ich w 100% z mąki razowej (50% jest jak najbardziej ok). Będą się mocno kruszyć i stracą na delikatności.

      Usuń
  5. Wyglądają genialnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ależ one wyglądają... przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglądają obłędnie ... uwielbiam szpinak, nie jadlam go jednak jeszcze w połaczeniu z mozarellą:) Buziaki

    OdpowiedzUsuń
  8. Piękne wyszły! No i ten sposób sklejania bardzo mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.