sobota, 8 lutego 2014

Omlet cesarski

Omlet cesarski

Omlet cesarzowej Sisi

Miłośnikom słodkich śniadań polecam omlet cesarski, czyli Kaiserschmarrn. Jeśli przewracanie grubych i puchatych omletów sprawia Wam trudność, to z tym omletem z pewnością sobie poradzicie. Nie jest on serwowany w całości a dzielony na mniejsze części. Najlepiej smakuje z dodatkiem dobrej domowej konfitury i cukru pudru.

Kaiserschmarrn przepis

OMLET CESARSKI
Śniadanie Mistrzów #122

Składniki:
[przepis własny]
  • 3 jajka (osobno białka i żółtka)
  • 3 płaskie łyżki mąki
  • 1-2 łyżeczki cukru pudru
  • 1-2 łyżki cukru
  • pół łyżeczki mielonego cynamonu
  • cukier puder do posypania, ulubiona konfitura do podania (u mnie dżem malinowy)
Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli pod koniec dodając 1-2 łyżeczki cukru pudru. Dodajemy po 1 żółtku, za każdym razem krótko miksując na najniższych obrotach. Wsypujemy przesianą mąkę, mieszamy delikatnie drewnianą łyżką do połączenia. Na patelni rozgrzewamy masło, wylewamy masę jajeczną. Smażymy na małym ogniu. Kiedy spód ładnie się zrumieni, dzielimy omlet łopatką na mniejsze części, posypujemy cukrem i cynamonem, odwracamy na drugą stronę. Smażymy jeszcze chwilkę, aż ciasto się zetnie. Podajemy z ulubioną konfiturą.

Omlet Kaiserschmarrn

Omlet na słodko

Czas przygotowania: 10 minut.

9 komentarzy :

  1. pyszne śniadanie i bardzo ładny talerz:)

    OdpowiedzUsuń
  2. już tak dawno go nie robiłam! koniecznie muszę znowu przypomnieć sobie jego wspaniały smak :) pięknie podany!

    OdpowiedzUsuń
  3. Hmmm, zrobię jutro na śniadanie!

    OdpowiedzUsuń
  4. to jedna porcja?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z podanego przepisu można przygotować 1 omlet, czyli 1 porcję :)

      Usuń
  5. Wieki nie jadłam, a chodzi za mną od dłuższego czasu. Tym bardziej teraz, kiedy patrzę na Twoje zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda naprawdę zacnie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie mam ręki do omletów:) Jednak jeśli ten można w trakcie bezkarnie rozwalić to musze go zrobić:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.