piątek, 7 lutego 2014

Obwarzanki z kuminem i sezamem

Obwarzanki z kuminem i sezamem

Arabskie obwarzanki

Te malutkie obwarzanki to fajna przekąska na spotkanie ze znajomymi lub wieczorek filmowy. Są proste w przygotowaniu i nie zajmą Wam wiele czasu. Najsmaczniejsze są zaraz po upieczeniu, dlatego odradzam Wam ich wcześniejsze przygotowanie. Możecie podać je z dodatkiem ulubionych dipów.

Obwarzanki chlebowe


OBWARZANKI Z KMINEM RZYMSKIM I SEZAMEM

Składniki (na 10-12 sztuk):
[S. Hage, "The Lebanese Kitchen"]
  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 łyżeczki soli
  • pół łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • pół łyżeczki mielonej kolendry
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2/3 szklanki mleka (w temp. pokojowej)
  • 1 jajko
  • sezam do posypania
Mąkę mieszamy z solą, kminem i kolendrą oraz proszkiem do pieczenia. Jajko roztrzepujemy z 3 łyżkami mleka (do miseczki odlewamy około 2 łyżki jajecznej mikstury do posmarowania obwarzanek). Do mąki dodajemy mleko, jajko, wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto (jeśli będzie klejące, podsypujcie je mąką, jeśli zbyt suche, dodajcie jeszcze odrobinę mleka do ciasta). Wyrobione ciasto dzielimy na 10-12 części. Każdą formujemy w wałeczek, zlepiamy jego końce i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Obważanki smarujemy odłożonym jajkiem, posypujemy sezamem. Pieczemy przez 20-25 minut w temp. 190 stopni.

Arabskie obwarzanki przepis


Czas przygotowania: 35 minut.

VI Festiwal Kuchni Arabskiej

11 komentarzy :

  1. Piękne, smaczne. :)
    Mogę poprosić o jednego?:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kochana, wyszły super. Dzięki za podanie ilości w szklankachi łyżkach :)
    Beata J.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Beatko, jak zwykle działasz ekspresowo!

      Usuń
    2. Bo Ty takie pyszności robisz :) Precz z odchudzaniem ;)
      Beata J.

      Usuń
  3. oj, zrobię zrobię, bardzo mi się podobają
    Monika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. upiekłam dziś - jutro i pojutrze będą w bento :) zapraszam :)
      Monika

      Usuń
  4. Moje smaki z dzieciństwa, rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Rewelacyjny pomysł! MUSZĘ ODNOTOWAĆ TEN PRZEPIS :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Takie na proszku do pieczenia można bez problemu zrobić od razu przed podaniem:) .... śliczne:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyszly pyszne! Latwe i szybkie w przygotowaniu. Dodalam ciut wiecej kminu (bo uwielbiam), do tego hummus... Ukochany zabral do bento :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.