wtorek, 25 lutego 2014

Labneh

Labneh

Domowy ser z jogurtu

Labneh to pyszny ser o cudownie kremowej konsystencji. Najlepiej smakuje rozsmarowany na chlebkach z patelni z dodatkiem zaataru i oliwy. To także świetna przystawka. Z serka możecie uformować małe kuleczki i obtoczyć je w ulubionych dodatkach, takich jak prażone orzechy czy zioła. Świetnie smakuje także zamarynowany w oliwie. 

Ser z jogurtu

LABNEH

Składniki:
  • 2 opakowania jogurtu greckiego (lub jogurtu typu greckiego)- 800 g
  • 1 łyżeczka soli
  • duża gaza
  • sitko
  • sznurek
Jogurt mieszamy z solą. Durszlak wykładamy gęstą gazą złożoną na pół. Przekładamy na nią jogurt. Durszlak ustawiamy na miseczce (będzie do niej spływać serwatka) i wstawiamy do lodówki na całą noc. Rano związujemy ciasno gazę sznurkiem tuż nad masą jogurtową i zawiniątko wieszamy nad zlewem na kilka godzin. Oczywiście, jeśli macie możliwość, możecie zawiesić zawiniątko z serem na haku w lodówce. Po około 6-8 godzinach serek powinien być gotowy. Jest to oczywiście czas orientacyjny i czas powstawania serka może się wydłużyć.

*do jogurtu możecie dodać ulubione zioła i inne dodatki, takie jak skórka otarta z cytryny, zaatar czy sumak. W ten sposób otrzymacie smakowy serek

**z serka z łatwością uformujecie kuleczki. Możecie je obtoczyć w posiekanych ziołach lub uprażonych i posiekanych orzechach


Ser z jogurtu przepis


Czas przygotowania: 10 minut.

13 komentarzy :

  1. Cały czas zabieram się za zrobienie tego serka i jakoś zabrać się nie mogę. Muszę sobie jakiegoś kopa zapodać.

    OdpowiedzUsuń
  2. Serek uwielbiam. Nie wiedziałam, że jest taki prosty...

    OdpowiedzUsuń
  3. ojeju! jutro lecę po jogurty!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja też uwielbiam ten serek. Pięknie wygląda obtoczony w świeżych ziołach.

    OdpowiedzUsuń
  5. No nawet nie wiedziałam że sama mogę takie cudo sobie wyprodukować! Bardzo ciekawy pomysł.

    OdpowiedzUsuń
  6. No to rozpoczynam produkcję sera! ZDJĘCIA BOSKIE!!!

    OdpowiedzUsuń
  7. Awansował na mój ulubiony przepis - zero roboty, efekt powalający :) U mnie dzisiaj "zafunkcjonował" jako dodatek do... ciastek maślanych z porzeczkowym dżemem.... :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo często robię taki serek, jest wspaniały:) Dodaję do środka czosnek, szczypiorek itp:). Jest pyszny .... pomysł z kulkami w oliwie wspaniały, musze spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Właśnie zrobiłam, zaraz będę toczyć kulki :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Te kulki mozna tez obtoczyc w za3tar i do sloika z oliwa z oliwek wlozyc, potem stopniowo w miare jedzenia wyciagac...

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.