wtorek, 18 lutego 2014

Kurczak balti

Kurczak balti

Kurczak w sosie balti

Dziś coś dla miłośników drobiu i szpinaku. Balti to rodzaj curry, które przygotowuje się i serwuje w naczyniu o tej samej nazwie. Uważa się, iż potrawy balti pochodzą z północnego Pakistanu, skąd zostały rozpowszechnione przez brytyjskich emigrantów. To proste w przygotowaniu danie nie wymaga dużego nakładu pracy, należy jednak pamiętać o uprzednim zamarynowaniu mięsa. 

Balti z kurczaka

KURCZAK BALTI

Składniki (na 2 porcje):
[źródło]
  • marynata: 2,5 centymetrowy kawałek imbiru, 2 ząbki czosnku, 1/4 łyżeczki soli, sok z 1 limonki, pół łyżeczki mielonej kolendry, pół łyżeczki mielonej kurkumy, pół łyżeczki chili w proszku, pół łyżeczki mielonego kminu rzymskiego, 75 ml jogurtu naturalnego
  • 2 piersi  z kurczaka
  • sos: 1 czerwona cebula, 2 pomidory (w sezonie zimowym pół puszki posiekanych pomidorów bez skóry), 75 ml kremówki, 150 g liści szpinaku
Imbir obieramy, siekamy. Czosnek drobno kroimy. Do jogurtu dodajemy imbir, czosnek, sól, sok z limonki i pozostałe przyprawy. Filety kroimy w mniejsze kawałki i wkładamy do marynaty. Odstawiamy na całą noc do lodówki. Kolejnego dnia należy wyciągnąć mięso z lodówki na około 30 minut przed smażeniem. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, smażymy 3 minuty. Dodajemy pomidory, kolejno kurczaka wraz z całą marynatą i kremówkę. Doprowadzamy do zagotowania. Gotujemy pod przykryciem przez około 15 minut. Pod koniec zdejmujemy pokrywkę, dodajemy posiekany szpinak (bez łodyżek), podgrzewamy 2-3 minuty, aż szpinak zwiotczeje. Podajemy z ryżem lub chlebkami naan.

Kurczak balti przepis


Czas przygotowania: 20 minut.

21 komentarzy :

  1. smacznie i pożywnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To coś dla mnie :) Pyszne danie!

    OdpowiedzUsuń
  3. co prawda mało mięsna jestem, ale wygląda fajnie!

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda bardzo apetycznie i zapewne tak też smakuje :) uwielbiam kurczaka, szpinak ubóstwiam dlatego na pewno spróbuję odtworzyć to danie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam curry, dzięki za krótką etymologię ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. zapisane - do zrobienia:) już wcześniej miałam napisać, że od jakiegoś czasu Jesteś moim natchnieniem kulinarnym:) codzinne sałatki do pracy (makaronowa sałatka z koperekiem, z kuskusem i wiosennymi warzywami, z wędzonym kurczakiem i makaronem orzo - to jedne z wielu, które na stałe są wpisane w menu do pracydla mnie i męża (dziś sałatka z kusku i ciecierzycą oraz zupa fajita - zupa przepyszna!!!), dania mięsne i bezmięsne i inne; odkryłam nowe smaki, połączenia; i za to chciałam podziękować!
    pozdrawiam
    Marta:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marto, dziękuję Ci za tak miłe słowa. Cieszę się, że eksperymentujesz w kuchni i sięgasz po nowe, do tej pory nieznane Ci smaki :)

      Usuń
  7. Jak zwykle apetycznie! Nie jestem fanką kuchni arabskiej, ale ostatnio bardzo rozbudzasz mój apetyt na takie dania ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tu-tusiu, to akurat brytyjsko-indyjska kuchnia. Pakistan nie jest państwem arabskim.

      Usuń
  8. Przepysznie wygląda, mniam aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo mnie zaintrygowało to danie. Muszę koniecznie przetestować! Kusisz bardzo ostatnio :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda bardzo smakowicie ... a jak ma w sobie szpinak to na pewno jest pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  11. hmmm, ten posikany szpinak musi być przepyszny ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :D Dzięki wielkie za zwrócenie uwagi :)

      Usuń
  12. Zmobilizowałaś mnie w końcu na FB do pozostawienia komentarzy. Mam nadzieję, że chociaż przypomnę sobie połowę przepisów, które wykorzystałam. Dodam, że wszystko wyszło i było pyszne! Więc kolejne przepisy już wiem, że mogę robić w ciemno.
    Ten kurczak to nasze ulubione z mężem danie do pieczywka naan, nawet lepsze od klasycznego butter chickena, którego też uwielbiamy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za przemiłe słowa :) Z chlebkami naan obowiązkowo :)

      Usuń
  13. Przepis Moze byc!ale kultura nie!!

    OdpowiedzUsuń
  14. Czy tą kremówkę można czymkolwiek zastąpić? Jogurt?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sprawdzi się tu jogurt, troszkę mleka kokosowego. Tylko pamiętaj zahartować i dodać do lekko przestudzonej potrawy, by się nie zwarzył.

      Usuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.