środa, 19 lutego 2014

Kiełbaski drobiowe z sumakiem

Kiełbaski drobiowe z sumakiem

Kofty z sumakiem

Przy okazji kolejnego wspólnego gotowania w ramach IV Festiwalu Kuchni Arabskiej przygotowałyśmy drobiowe kofty z dodatkiem sumaku. Są delikatne i orzeźwiające, fajnie komponują się z dodatkiem chlebków pita i lekkiej sałatki. Przepis pochodzi z niezawodnej książki "The Lebanese Kitchen". 

Razem ze mną drobiowe kiełbaski przygotowały: Justinka, Martnosia i Iza

Kofty drobiowe

KIEŁBASKI DROBIOWE Z SUMAKIEM

Składniki (na 2-3 porcje):
  • pół kg mięsa drobiowego, zmielonego
  • 1,5 łyżeczki sumaku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 duże ząbki czosnku, posiekane
  • 1 łyżka oliwy
  • sól i pieprz
  • do podania: pita, chlebki z patelni, ulubiona sałata
Do mięsa dodajemy sumak, sok z cytryny, drobno posiekany czosnek (masę możecie także wzbogacić o kilka łyżek posiekanej drobno natki pietruszki). Całość doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy oliwę i wyrabiamy dokładnie dłonią. Z masy formujemy podłużne kiełbaski (przy formowaniu warto pomóc sobie zwilżając co jakiś czas dłonie zimną wodą), lekko natłuszczamy je oliwą i układamy na talerzyku. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Mięso wyjmujemy z lodówki na pół godziny przed smażeniem. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy kiełbaski z obu stron na rumiano. Podajemy z chlebkami pita i ulubioną sałatą. 

*kiełbaski możecie przygotować także na grillu. Wówczas należy masę zagęścić dodając do niej jajko i bułkę tartą

Czas przygotowania: 20 minut.

6 komentarzy :

  1. super danie :) dzisiaj widziałam podobne w książce kucharskiej i bardzo mnie zachęciło, teraz podwójnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda bardzo smakowicie, ciekawy pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepis mnie zaciekawił, smakowite kiełbaski....pozdrawiam....

    OdpowiedzUsuń
  4. Ślicznie kiełbaski i super danie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo Ci dziękuję za podsunięcie tego przepisu. kiełbaski smakują obłędnie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Obiad mieliście naprawde doskonały:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.
Jeśli zrobiłeś zdjęcie potrawie przygotowanej z przepisu z bloga, wyślij je na adres mailowy filozofiasmaku@gmail.com. Zdjęcie zostanie zamieszczone w galerii potraw na Fb