poniedziałek, 24 lutego 2014

Hummus

Hummus


Hummus przepis

Uwielbiam hummus i mogłabym go jeść praktycznie każdego dnia. Dziś mam dla Was przepis na klasyczną wersję tego arabskiego dipu. Lubię, gdy ma lekko kwaśną nutę, którą doskonale uzupełnia odrobina czosnku, cayenne i kminu rzymskiego. Taki hummus  z ciecierzycy to smaczny dodatek do pieczywa czy surowych warzyw.

Przepis na hummus

HUMMUS

Składniki:
  • 1 puszka ciecierzycy (lub 250 g ugotowanej)
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki pasty tahini (50-40 g)
  • sok z 1 cytryny
  • 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1/4 łyżeczki cayenne
  • sól do smaku
  • oliwa do skropienia hummusu
W rozdrabniaczu (zamykany pojemnik z ostrzami w zestawie z blenderem) umieszczamy ciecierzycę (jeśli są na niej skórki, zdejmijcie je), dodajemy posiekany czosnek, sok z cytryny, tahini, kmin, cayenne, szczyptę soli. Całość miksujemy na gładką pastę. W trakcie miksowania dolewamy kilka łyżek zimnej wody do otrzymania preferowanej konsystencji hummusu. Często pod sam koniec dolewam do hummusu 1-2 łyżki oliwy. Hummus przekładamy do miseczki, posypujemy szczyptą cayenne, kropimy oliwą. Podajemy jako dodatek do świeżych warzyw, chlebków pita, chlebków z patelni, chlebowych obwarzanek. Hummus można przechowywać w lodówce do 2-3 dni (w zamkniętym pojemniku).

Przepis na humus w wykonaniu czytelników:









Czas przygotowania: 10 minut.

19 komentarzy :

  1. Uwielbiam hummus, to świetny dodatek! Ale mogę go również zajadać samodzielnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nosze sie ze zrobieniem juz od dawna, ale chyba w koncu sie zmobilizuje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. Karola, dzięki za czujne oko :)

      Usuń
    2. Luz blues. ;) Tak sobie pomyślałam, że to chyba tylko niedopatrzenie. :D Pozdrawiam serdecznie. Twój blog to jeden z tych, na których siedzę regularnie, a czas leci, leci, leci... ;)

      Usuń
    3. Karola, dziękuję za miłe słowa :)

      Usuń
  4. Kochana, dzięki Tobie poznałam hummus i pokochałam! Rzadko go robię, bo muszę go jeść sama, ale przy okazji spotkań ze znajomymi świetnie się sprawdza.

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy aby na pewno klasyczna wersja humusu idzie z kminem, papryką i oliwą? :>
    Mnie uczono, że składnikami klasyka są: ciecierzyca (lepiej ugotować), tahina, czosnek, sok z cytryny i sól. Reszta to dodatki, którymi można doprawić na talerzu (sam uwielbiam dodac oliwe i paprykę ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Buzzzgrow, słowo klasyczny może troszkę jest tu na wyrost;) Od zawsze robię go w taki sposób i jest "klasyczny" w moim wydaniu. Obowiązkowo z oliwą, kuminem, który uwielbiam i odrobiną pikantnej papryki. Chociaż ostatnio zajadam się też hummusem z prażonymi pinolami i oliwą chili.

      Usuń
  6. Moje uzależnienie :) Potrafię wyjeść na raz calutki słoiczek!

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam hummus. Nawet pastę tahini zaczęłam robić sama. Niebo w gębie.

    OdpowiedzUsuń
  8. Ostatnio udało mi się w końcu ciecierzyce u siebie dostać, teraz czeka na wykorzystanie ....:) ... a tej ugotowanej to ma być 250 g po ugotowaniu rozumiem? buziaki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie Jolu, 250 g ugotowanej.

      Usuń
  9. ja zrobiłam z podobnego przepisu, ale tam trzeba było dodać...3/4 szklanki domowej tahini... czy 2 łyżki to nie za mało?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Małgosiu, to kwestia preferencji. Zerknęłam do kilku książek z kuchnią arabską i proporcje są przeróżne. Przykładowo w "The Lebanese Kitchen" na 200 g ugotowanej ciecierzycy przypada 1 łyżka tahini, czyli jeszcze mniej niż u w moim przepisie.

      Usuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.