niedziela, 16 lutego 2014

Gulasz wołowy z bakłażanem i pestkami granatu

Gulasz wołowy z bakłażanem i pestkami granatu

Gulasz wołowy z bakłażanem przepis

Ten gulasz to prawdziwa eksplozja smaku. Słodycz miodu, orzeźwiające pestki granatu i natka pietruszki, korzenne przyprawy i sok z cytryny sprawiają, że jest niepowtarzalny. Podałam go z szybkimi chlebkami z patelni, ale równie dobrze będzie komponował się z kaszą bulgur.

Wołowina z bakłażanem

GULASZ WOŁOWY Z BAKŁAŻANEM I GRANATEM

Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]
  • 2 szalotki, posiekane w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 500 g wołowiny na gulasz, pokrojonej w kostkę
  • 1 łyżka mąki
  • 3-4 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 laska cynamonu
  • 400 ml przecieru pomidorowego (passata)
  • pół łyżeczki mielonego imbiru
  • pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka przyprawy 7 smaków
  • 2 bakłażany, pokrojone w kostkę
  • sok z połowy cytryny
  • 1-2 łyżki miodu
  • 2 granaty
  • posiekana natka pietruszki do posypania
Mięso oprószamy mąką, strzepujemy jej nadmiar. Na patelni rozgrzewamy olej, obsmażamy mięso ze wszystkich stron przez kilka minut, aż włókna się zamkną. Przekładamy do garnka. Na patelnię dodajemy szalotki i czosnek, smażymy 4 minuty i przekładamy do mięsa. Do garnka z mięsem wlewamy bulion (tyle, by zakrywał mięso), dokładamy cynamon. Gotujemy na małym ogniu (garnek przykrywamy uchylnie pokrywką) przez około 1,5 godziny. Następnie dodajemy przecier pomidorowy, przyprawę 7 smaków, imbir, słodką paprykę, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy dalej, aż do miękkości mięsa. Kiedy mięso będzie już miękkie, dodajemy pokrojone bakłażany i gotujemy dalej przez kilkanaście minut, aż będą miękkie. W razie potrzeby podczas gotowania dolewamy więcej bulionu lub wody. Pod koniec dodajemy sok z cytryny, miód, chwilkę podgrzewamy. Podajemy z chlebkami pita lub kaszą kuskus. Przed podaniem posypujemy każdą porcję posiekaną natką oraz pestkami granatu.

Wołowina z granatem


Czas przygotowania: 2 godziny 25 minut.

4 komentarze :

  1. Wow, rzeczywiście eksplozja smaku! Podoba mi się dodatek granatu, taki...egzotyczny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Gdybym miała pod ręką bakłażany z pewnością zrobiłabym to danie dzisiaj :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zjawiskowy gulasz ... a ten sos wygląda mi na bardzo aksamitny:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.