piątek, 28 lutego 2014

Fatayer ze szpinakiem

Fatayer ze szpinakiem

Pierogi ze szpinakiem

Fatayer to arabskie pierożki (otwarte lub zamknięte) z mięsnym lub warzywnym nadzieniem. Dziś mam dla Was przepis na właśnie takie pierożki nadziane szpinakiem z dodatkiem sumaku. Takie pierogi z powodzeniem możecie zjeść na śniadanie lub kolację. Dobrze sprawdzą się także jako drugie śniadanie w pracy.

Pierogi ze szpinakiem przepis

FATAYER ZE SZPINAKIEM

Składniki (na około 8-10 dużych pierogów):
[przepis własny]
  • 1 szklanka mąki pszennej chlebowej lub  bułeczkowej (typ 750 lub 650)
  • 1 szklanka mąki pszennej razowej (typ 1850)
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka soli
  • 10 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka (lub wody w wersji wegańskiej)
  • 2 łyżki oliwy
  • farsz: 1 cebula, 250 g szpinaku, 1 łyżeczka sumaku*, sól do smaku
  • żółtko roztrzepane z niewielką ilością wody do posmarowania
Mąkę umieszczamy w misce. Dodajemy sól i oregano, mieszamy. Drożdże kruszymy do osobnej miseczki, zasypujemy cukrem, mieszamy z kilkoma łyżkami ciepłego mleka. Odstawiamy na 15 minut. Do mąki dodajemy spienione drożdże, pozostałe mleko, oliwę. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Przekładamy do lekko naoliwionej miski, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 godziny. W tym czasie przygotowujemy farsz. Odcinamy łodyżki od szpinaku i wyrzucamy. Liście siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, smażymy przez około 4 minuty. Dodajemy szpinak, smażymy 1-2 minuty, aż liście zwiotczeją. Dodajemy sumak, doprawiamy solą, mieszamy. Przekładamy do miseczki i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Kiedy ciasto wyrośnie, dzielimy je na 8-10 części. Z każdej formujemy kulkę i wałkujemy ją na okrągły placek. Na środku układamy 1 łyżeczkę nadzienia. Zlepiamy pierożki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na kolejne 30 minut. W tym czasie piekarnik nagrzewamy do 230 stopni. Pierożki smarujemy jajkiem, wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 12-15 minut. Studzimy na metalowej kratce.

*sumak to bardzo popularna w kuchni arabskiej przyprawa o brunatnej barwie. Nadaje potrawom lekko kwaśnego i cierpkiego smaku. Sumak zamawiam od kilku lat przez Internet u Skworca

Drożdżowe pierogi ze szpinakiem

* w wersji wegańskiej zamiast mleka użyjcie ciepłej wody lub mleka roślinnego. Pomińcie także etap smarowania pierożków żółtkiem
** Ciasto możecie sklejać także jak klasyczne pierogi. Wybierzcie wersję, która jest dla Was wygodniejsza

Pieczone pierogi ze szpinakiem przepis

    Fatayer przepis

    Fatayer ze szpinakiem i sumakiem

    Czas przygotowania: 2 godziny i 20 minut.

    17 komentarzy :

    1. o kurczaki, rewelacyjne te pierożki!

      OdpowiedzUsuń
    2. Ale fajne! Dla mnie nowość ;)

      OdpowiedzUsuń
    3. Ja dzisiaj również zabieram się za zrobienie tych zaległych pierogów ze szpinakiem i mozzarellą i mam nadzieję, że będę mogła się pochwalić nimi jeszcze do północy ;) Cieszę się z Twojego wpisu bo już wiem jak je sklejać aby miały odpowiedni kształt ;)

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Fajnie, że ich spróbujesz. Są naprawdę świetne!

        Usuń
      2. Udało się!
        http://podrozekulinarneswiata.blogspot.com/2014/02/fatayer-czyli-pierogi-ze-szpinakiem-i.html
        Dziękuję za przepis i wspólne (pomimo że z mojej strony spóźnione) pieczenie.

        Usuń
      3. Josiu, cieszę się, że udało Ci się je zrobić :)

        Usuń
    4. Piękne zdjęcia, super światło i kolory. Te pierożki bardzo kuszące :) Pozdrawiam ciepło.

      OdpowiedzUsuń
    5. Bardzo apetycznie to danie wygląda!

      OdpowiedzUsuń
    6. Prezentuje się to wspaniale!

      OdpowiedzUsuń
    7. Wyglądają wręcz idealnie!

      OdpowiedzUsuń
    8. Fatayer are one of my favourite things! Yours look beautiful.

      OdpowiedzUsuń
    9. Mąka chlebowa to zwykła mąka pszenna? Czy może to taki typ? Gdzie można taką dostać?

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Tym mąki masz podany w nawiasie przy składnikach. Bułeczkową (najczęściej korzystam z niej) dostaniesz bez problemu w lidlu (typ 650).

        Usuń
    10. Uwielbiam szpinak i napatrzeć się na te pierożki nie mogę:). Fantastyczne:)

      OdpowiedzUsuń
    11. Bardzo ladne, maka razowa wyglada wdziecznie, chyba sama z razowa zrobie nastepnym razem.
      Smaczne sa tez z zupa z czerwonej soczewicy ;)

      OdpowiedzUsuń

    Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

    Printfriendly