czwartek, 20 lutego 2014

Dip z tahini

Dip z tahini

Dip z pastą tahini

Pasta tahini to świetny dodatek do dipów. W "The Lebanese Kitchen" znalazłam ciekawy przepis na sos z jej dodatkiem. Troszkę go zmieniłam, dodając kilka łyżek jogurtu greckiego. Dzięki temu dip jest bardziej kremowy i aksamitny. To smaczny dodatek do szaszłyków, kebabów a także warzyw. 

Sos z tahini

DIP Z TAHINI

Składniki:
  • 100 ml majonezu
  • 1 ząbek czosnku
  • sok z połowy cytryny
  • 4 łyżki pasty tahini
  • 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • sól i pieprz do smaku
W miseczce umieszczamy majonez. Czosnek drobno siekamy, rozcieramy z odrobiną soli na pastę i dodajemy do majonezu. Do miseczki wyciskamy sok z połowy cytryny, dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy pastę tahini, jogurt. Mieszamy aż do połączenia wszystkich składników. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy jako dodatek do kebabów, koft, shawarmy.

Czas przygotowania: 10 minut.

4 komentarze :

  1. Oj jak ja lubię różnego rodzaju dipy i sosy. Ostatnio zjadam z nimi bardzo dużo selera naciowego. Taki sosik chętnie przetestuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tez robie, tylko bez majonezu, cytryna i pasta z tahini zageszcza ten dip wystarczajaco. Swietne zdjecia, az sie czlowiek glodny robi...

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.