piątek, 21 lutego 2014

Ciasto bananowe

Ciasto bananowe

Ciasto bananowe przepis

To proste ciasto smakuje fantastycznie. Jest wilgotne, pięknie pachnie bananami. Dodałam do niego posiekane daktyle, jednak jeśli za nimi nie przepadacie lub po prostu nie macie ich akurat pod ręką, możecie użyć innych ulubionych bakalii, np. posiekanych orzechów, moreli itp. Razem ze mną arabskie słodkości przygotowała Mirabelka. 

Ciasto z bananami

CIASTO BANANOWE

Składniki (na okrągłą formę 20 cm):
[S. Hage, "The lebanese kitchen"]
  • 80 g miękkiego masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 220 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 dojrzałe banany
  • 120 g suszonych daktyli bez pestek*
Masło ucieramy z cukrem, dodajemy po 1 jajku, za każdym razem miksując. Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Miksujemy (ciasto na tym etapie będzie dość gęste). Banany obieramy, rozgniatamy widelcem, dodajemy do ciasta, ponownie miksujemy. Daktyle siekamy, wsypujemy do ciasta, mieszamy łyżką. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto. Pieczemy przez około 40-50 minut w temp. 180 stopni (do suchego patyczka).

*zamiast daktyli możecie dodać orzechy, czekoladę lub inne ulubione bakalie


Ciasto z bananami przepis

Czas przygotowania: 55 minut.

VI Festiwal Kuchni Arabskiej

11 komentarzy :

  1. uwielbiam wszelkie bananowe wypieki, a jak jest jeszcze z dodatkiem daktyli to już idealnie! wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kolejny świetny przepis :)
    Wygląda bardzo smacznie !

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam, musi być pyszne. I do tego jeszcze daktyle, ciekawie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo puszyste i na pewno pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  5. ostatnio też robiłam chlebek bananowy, u mnie z dodatkami: suszona żurawina, posiekane suszone morele i posiekane figi (wszystkiego dosłownie troszeczkę) i ciut gorzkiej czekolady;p daktyli jeszcze nie dawałam;p
    pozdrawiam
    Marta

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie uwierzysz, ale jeszcze całkiem niedawno nie jadłam innych bananów taj te lekko zielone i tylko na surowo. Nie było mowy o najmniejszym zaczernieniu. A wypieki z ich dodatkiem? Zapomnij. Coś się zmieniło mniej więcej 2 lata temu. Pokochałam je na ciepło, w ciastach, plackach, dżemie. I te żółte z całym mnóstwem czarnych plamek cenię dziś najbardziej.

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam ciasta z bananami - smakują rewelacyjnie:) i pięknie pachną:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciasto z daktylami i orzechami juz w piekarniczku nie moge sie doczekać konsumpcji :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Proste i pyszne. Jak dla mnie idealne na szybkie śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. ciasto wyszlo pysznie :) pierwszy raz pieklam ciasto z daktylami i od dzisiaj bede ich uzywac czesciej :) b.dziekuje za ten przepis

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi to słyszeć. Polecam Ci także ciasto daktylowe (znajdziesz je na blogu).

      Usuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.