sobota, 1 lutego 2014

Ciastka z daktylami

Ciastka z daktylami

 Ciastka z daktylami przepis

Te ekspresowe ciasteczka piekłam stosunkowo niedawno. To prawdziwa gratka dla miłośników daktyli. Są miękkie w środku, w kształcie odrobinę koślawe, ale właśnie to nadaje im uroku. Koniecznie wypróbujcie przepis :)

 Ciastka z suszonymi daktylami

CIASTKA Z DAKTYLAMI
Słodka Sobota #27

Składniki (na około 20 sztuk):
["The Lebanese Kitchen"]
  • 100 g miękkiego masła
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 1 i 1/3 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 125 g daktyli bez pestek, posiekanych
Masło ucieramy z cukrem, kolejno dodajemy jajko i miksujemy do połączenia. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Do masy jajeczno-maślanej dodajemy mąkę, miksujemy do połączenia. Kolejno dodajemy daktyle i mieszamy łyżką. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i ciasto odstawiamy do lodówki. Kiedy piekarnik się nagrzeje, ciasto wyjmujemy z lodówki i formujemy z niego 20 kulek. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy. Ciastka lekko spłaszczamy. Pieczemy przez około 10 minut. Po upieczeniu zostawiamy na blasze na 1-2 minuty i przenosimy na kratkę. Przechowujemy w metalowej puszce do tygodnia czasu.

Czas przygotowania: 25 minut.
VI Festiwal Kuchni Arabskiej

11 komentarzy :

  1. przypominają moje ulubione pieguski, ale są na pewno dużo mniej kaloryczne, to dla mnie super alternatywa :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Też miałam robić ciastka z daktylami. W takim razie zrobię coś innego :-))

    OdpowiedzUsuń
  3. Smakowite maluszki! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. z daktylami? to słodko i smacznie oczywiście! podobają mi się te ciasteczka, mają w sobie urok :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękne ciasteczka, uwielbiam takie do herbatki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam daktyle, często je jadam jako przekąskę, zamiast słodyczy. Często dodaję je do wypieków zamiast cukru (lub pastę z namoczonych daktyli) ale takich ciasteczek jeszcze nie robiłam. Nie są zbyt słodkie? Wyglądają cudownie.
    Monika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Same ciastka nie mają zbyt wiele cukru w składzie. Jednak za sprawą dodanych daktyli nabierają słodyczy. Jeśli lubisz wypieki z daktylami, to niedługo na blogu pojawi się świetne ciasto z dodatkiem daktyli :)

      Usuń
  7. Porywam ciasteczko i wracam do pracy!

    OdpowiedzUsuń
  8. Zachomikowałam nieco daktyli, dzięki za inspirację!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.