sobota, 1 lutego 2014

Ciastka z daktylami

Ciastka z daktylami

 Ciastka z daktylami przepis

Te ekspresowe ciasteczka piekłam stosunkowo niedawno. To prawdziwa gratka dla miłośników daktyli. Są miękkie w środku, w kształcie odrobinę koślawe, ale właśnie to nadaje im uroku. Koniecznie wypróbujcie przepis :)

 Ciastka z suszonymi daktylami

CIASTKA Z DAKTYLAMI
Słodka Sobota #27

Składniki (na około 20 sztuk):
["The Lebanese Kitchen"]
  • 100 g miękkiego masła
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 1 i 1/3 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 125 g daktyli bez pestek, posiekanych
Masło ucieramy z cukrem, kolejno dodajemy jajko i miksujemy do połączenia. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Do masy jajeczno-maślanej dodajemy mąkę, miksujemy do połączenia. Kolejno dodajemy daktyle i mieszamy łyżką. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i ciasto odstawiamy do lodówki. Kiedy piekarnik się nagrzeje, ciasto wyjmujemy z lodówki i formujemy z niego 20 kulek. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy. Ciastka lekko spłaszczamy. Pieczemy przez około 10 minut. Po upieczeniu zostawiamy na blasze na 1-2 minuty i przenosimy na kratkę. Przechowujemy w metalowej puszce do tygodnia czasu.

Czas przygotowania: 25 minut.
VI Festiwal Kuchni Arabskiej

13 komentarzy :

  1. przypominają moje ulubione pieguski, ale są na pewno dużo mniej kaloryczne, to dla mnie super alternatywa :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Też miałam robić ciastka z daktylami. W takim razie zrobię coś innego :-))

    OdpowiedzUsuń
  3. Smakowite maluszki! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. z daktylami? to słodko i smacznie oczywiście! podobają mi się te ciasteczka, mają w sobie urok :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękne ciasteczka, uwielbiam takie do herbatki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam daktyle, często je jadam jako przekąskę, zamiast słodyczy. Często dodaję je do wypieków zamiast cukru (lub pastę z namoczonych daktyli) ale takich ciasteczek jeszcze nie robiłam. Nie są zbyt słodkie? Wyglądają cudownie.
    Monika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Same ciastka nie mają zbyt wiele cukru w składzie. Jednak za sprawą dodanych daktyli nabierają słodyczy. Jeśli lubisz wypieki z daktylami, to niedługo na blogu pojawi się świetne ciasto z dodatkiem daktyli :)

      Usuń
  7. Porywam ciasteczko i wracam do pracy!

    OdpowiedzUsuń
  8. Zachomikowałam nieco daktyli, dzięki za inspirację!

    OdpowiedzUsuń
  9. Można zastąpić inną mąką? Na przykład gryczaną lub owsianą?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Orkiszowa, żytnia, z bezglutenowych myślę, że gryczana się sprawdzi, o ile lubisz jej smak w słodkich wypiekach.

      Usuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

.

.