niedziela, 23 lutego 2014

Bułki maślane

Bułki maślane


Maślane bułeczki przepis

Te maślane bułeczki z dodatkiem rodzynków rozpływają się w ustach. Najlepiej smakują z dodatkiem masła i domowej konfitury. Są proste w przygotowaniu i nie powinny przysporzyć Wam problemów. Z podanego przepisu przygotowujecie 6 dużych bułeczek. Jeśli jednak macie w domu grono łasuchów, to od razu upieczcie je z podwójnej porcji. Naprawdę warto.

Bułki maślane przepis

BUŁKI MAŚLANE
Śniadanie Mistrzów #129

Składniki (na 6 większych lub 8-10 małych bułeczek):
[przepis własny]
  • 15 g świeżych drożdży
  • 3 łyżki cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • 60 g miękkiego lub roztopionego i ostudzonego masła
  • 1 żółtko
  • 50-100 g rodzynek
  • do posmarowania: żółtko roztrzepane z odrobiną wody
Drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy pół łyżki cukru, kilka łyżek ciepłego mleka, mieszamy i ostawiamy na 15-20 minut. Do mąki dodajemy pozostały cukier (2,5 łyżki) i rodzynki, mieszamy. Kolejno dodajemy miękkie masło, spienione drożdże, żółtko i pozostałe mleko. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto, w razie potrzeby podsypując je lekko mąką. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny. Po tym czasie ciasto odgazowujemy (uderzamy w nie dłonią, pozbywając się nadmiaru powietrza), dzielimy na 6 części i z każdej formujemy okrągłą bułkę. Ciasto możecie podzielić też na 8-10 części i formować malutkie bułeczki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy i odstawiamy na 30-40 minut do napuszenia. Bułki smarujemy żółtkiem roztrzepanym z niewielką ilością wody. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20-25 minut.

Bułeczki maślane przepis

Czas przygotowania: 2 godziny 30 minut.

10 komentarzy :

  1. Uwielbiam takie domowe, drożdżowe wypieki! Jeszcze lekko ciepłe i z masłem najlepsze ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetne bułeczki i jeszcze na śniadanie taki ciepłe mmm rozpusta:d

    OdpowiedzUsuń
  3. rewelacja. zacząć dzień śniadanie z takimi wspaniałymi bułkami -coś cudownego!

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudeńka :) Do tego serek, dżem... mniam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak ładnie rumiane!: )

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam takie bułeczki! Cudeńka Ci wyszły ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam bułeczki maślane! Jeżeli je upiekę, jest duża szansa, że sama wszystkie zjem :) Śliczne!

    OdpowiedzUsuń
  8. Oj, przydałyby się teraz w pracy...;-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Musza być pyszne .... uwielbiam takie słodkawe pieczywo:) buziaki

    OdpowiedzUsuń
  10. wlasnie szamam. pyszne, jedyne co zmieie nastepnym razem to dodam odrobine soli. juz wiem, ze nastepnym razem zrobie z podwojnej porcji bo moje lumpy lubia takie pieczywko.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.