niedziela, 23 lutego 2014

Bułki maślane

Bułki maślane


Maślane bułeczki przepis

Te maślane bułeczki z dodatkiem rodzynków rozpływają się w ustach. Najlepiej smakują z dodatkiem masła i domowej konfitury. Są proste w przygotowaniu i nie powinny przysporzyć Wam problemów. Z podanego przepisu przygotowujecie 6 dużych bułeczek. Jeśli jednak macie w domu grono łasuchów, to od razu upieczcie je z podwójnej porcji. Naprawdę warto.

Bułki maślane przepis

BUŁKI MAŚLANE
Śniadanie Mistrzów #129

Składniki (na 6 większych lub 8-10 małych bułeczek):
[przepis własny]
  • 15 g świeżych drożdży
  • 3 łyżki cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • 60 g miękkiego lub roztopionego i ostudzonego masła
  • 1 żółtko
  • 50-100 g rodzynek
  • do posmarowania: żółtko roztrzepane z odrobiną wody
Drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy pół łyżki cukru, kilka łyżek ciepłego mleka, mieszamy i ostawiamy na 15-20 minut. Do mąki dodajemy pozostały cukier (2,5 łyżki) i rodzynki, mieszamy. Kolejno dodajemy miękkie masło, spienione drożdże, żółtko i pozostałe mleko. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto, w razie potrzeby podsypując je lekko mąką. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny. Po tym czasie ciasto odgazowujemy (uderzamy w nie dłonią, pozbywając się nadmiaru powietrza), dzielimy na 6 części i z każdej formujemy okrągłą bułkę. Ciasto możecie podzielić też na 8-10 części i formować malutkie bułeczki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy i odstawiamy na 30-40 minut do napuszenia. Bułki smarujemy żółtkiem roztrzepanym z niewielką ilością wody. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20-25 minut.

Bułeczki maślane przepis

Czas przygotowania: 2 godziny 30 minut.

10 komentarzy :

  1. Uwielbiam takie domowe, drożdżowe wypieki! Jeszcze lekko ciepłe i z masłem najlepsze ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetne bułeczki i jeszcze na śniadanie taki ciepłe mmm rozpusta:d

    OdpowiedzUsuń
  3. rewelacja. zacząć dzień śniadanie z takimi wspaniałymi bułkami -coś cudownego!

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudeńka :) Do tego serek, dżem... mniam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak ładnie rumiane!: )

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam takie bułeczki! Cudeńka Ci wyszły ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam bułeczki maślane! Jeżeli je upiekę, jest duża szansa, że sama wszystkie zjem :) Śliczne!

    OdpowiedzUsuń
  8. Oj, przydałyby się teraz w pracy...;-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Musza być pyszne .... uwielbiam takie słodkawe pieczywo:) buziaki

    OdpowiedzUsuń
  10. wlasnie szamam. pyszne, jedyne co zmieie nastepnym razem to dodam odrobine soli. juz wiem, ze nastepnym razem zrobie z podwojnej porcji bo moje lumpy lubia takie pieczywko.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

.