wtorek, 11 lutego 2014

Batata harra

Batata harra

Pikantne ziemniaki

Batata harra to nic innego, jak pikantne ziemniaki. Najczęściej przygotowuje się je w wersji smażonej, ja jednak, by troszkę odchudzić tę potrawę, przygotowałam ją w piekarniku. Chrupiące kawałki ziemniaków w połączeniu z dużą ilością czosnku, cayenne i natką pietruszki smakują świetnie. Batata harra może stanowić samodzielną potrawę lub dodatek do dań obiadowych.
Razem ze mną pikantne ziemniaki przygotowała Justinka.

Pikantne ziemniaki z patelni przepis

BATATA HARRA

Składniki (na 2-3 porcje):
  • 1 kg ziemniaków
  • 3-4 łyżki oliwy
  • sól
  • 1 pęczek natki pietruszki, drobno posiekanej
  • 4-5 ząbków czosnku, drobno posiekanych
  • 1/4-1/2 łyżeczki cayenne
Ziemniaki obieramy, kroimy w mniejsze kawałki, myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Układamy ja na blasze, polewamy 1 łyżką oliwy, posypujemy solą. Pieczemy w temp. 200 stopni do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Potrwa to od 25 do 45 minut. Kiedy ziemniaki będą miękkie, na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy. Wrzucamy czosnek, smażymy przez kilkadziesiąt sekund, uważając, aby go nie przypalić (jeśli korzystacie ze starszego czosnku, pamiętajcie wyciąć szczypior z środka ząbków). Wrzucamy ziemniaki, posiekaną natkę, dodajemy cayenne, smażymy mieszając przez 1-2 minuty. Podajemy jako samodzielne danie lub dodatek do mięs i warzyw.
Czas przygotowania: 50 minut.

VI Festiwal Kuchni Arabskiej

10 komentarzy :

  1. Na pewno wypróbuję, bo wyglądają przepysznie! No i nazwa jest bardzo intrygująca :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda wyśmienicie!! Pychotka

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie ziemniaki, a nie wiedziałam że noszą taką nazwę! Z tą różnicą, że dodaje płatki chili, a nie cayenne. I często podaję je z sosem czosnkowym.

    OdpowiedzUsuń
  4. Super to wygląda, muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Proste i zawsze wychodzą, w dodatku można modyfikować przyprawy i tak z dania arabskiego wyjdzie nam coś z kuchni włoskiej albo indyjskiej :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetna propozycja dla ziemniaków: )

    OdpowiedzUsuń
  7. Malwinko - Twoje zdjęcia jak zwykle zachwycają (coraz bardziej;)
    A ziemniaczki kuszące :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Malwinko kochana, nie kuś... uwielbiam ziemniaki a muzę się odchudzić :( pewnie w ramach dnia szleństwa sobie pozwolę ....
    Beata J.

    OdpowiedzUsuń
  9. Pomyśleć, że ziemniaki mogą przyjąć tak skomplikowane nazwy:) .... jak z dużą ilością czosnku to coś tylko dla mnie ... bo Połowek ma na niego uczulenie niestety:(

    OdpowiedzUsuń
  10. Mialam wczoraj podobne ziemniaczki tylko ze z mieta - rewelacja! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.