sobota, 4 stycznia 2014

Tosty francuskie z mango

Tosty francuskie z mango

Przepis na tosty francuskie

Tosty francuskie to smaczny sposób na nie najświeższe już pieczywo. Najczęściej przygotowuję je w wersji wytrawnej z dodatkiem świeżych lub suszonych ziół oraz sosu. Tym razem postawiłam na tosty w słodkim wydaniu. Podałam je z grillowanymi kawałkami mango, oprószone sporą ilością cukru pudru.
Tosty na słodko przepis

TOSTY FRANCUSKIE Z MANGO
Śniadanie Mistrzów #108

Składniki (na 4 sztuki):
  • 4 kromki pieczywa tostowego (ew. inne pieczywo maślane, chałka, ciasto drożdżowe)
  • 1 duże jajko
  • 2-3 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • masło do smażenia
  • cukier puder do posypania
  • 1 mango (plus brązowy cukier)
Jajko wbijamy do miseczki, dodajemy mleko, ekstrakt, całość mieszamy przy pomocy widelca. Mango obieramy, wyjmujemy pestkę. Owoc dzielimy na mniejsze kawałki, posypujemy brązowym cukrem i grillujemy na patelni z obu stron. W tym czasie na drugiej patelni topimy masło. Pieczywo zanurzamy w jajecznej miksturze z obu stron. Kromki smażymy na patelni, aż ładnie się zrumienią, następnie obracamy na drugą stronę i smażymy do zrumienienia. Przekładamy je na talerz, posypujemy cukrem pudrem, podajemy z kawałkami mango.

Tosty francuskie przepis

Czas przygotowania: 10 minut.

10 komentarzy :

  1. Najlepszy sposób na spożytkowanie czerstwego pieczywa, jaki można sobie wymyślić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę w końcu zrobić takie tosty ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowne śniadanie. Jeszcze nie jadłam tostów z mango, ale muszą smakować obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie rumiane, nigdy nie jadłam takich tostów.

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak z mango to już mi się to podoba:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jej jakie piękne :) A ja staram się nie jeść pieczywa, ale jak to zrobić?

    OdpowiedzUsuń
  7. Zrobię sobie z chałeczką koniecznie! Niebo w gębie!

    OdpowiedzUsuń
  8. Okazuje się, że to co babcia bardzo czesto nam smażyła nazywa sie tostami francuskimi:) .... oj pyszne to jest:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.