sobota, 18 stycznia 2014

Tort Rafaello

Tort Rafaello

Przepis na tort kokosowy

Tort Rafaello przygotowałam  z myślą o Sylwestrze. Był tak pyszny, że nie doczekał ostatniego dnia roku. Jeśli jesteście miłośnikami kokosu, to ciasto będzie dla Was idealne. W sezonie letnim warto wzbogacić tort o dodatek owoców, np. malin. Podaję Wam przepis na małą tortownicę, możecie oczywiście podwoić liczbę składników i upiec tort w większej formie. 

Tort kokosowy przepis

TORT RAFAELLO
Słodka Sobota #25

Składniki (na tortownicę 16 cm):
[przepis własny]
  • biszkopt: 2 jajka, 3 łyżki cukru, pół łyżeczki proszku do pieczenia, 2 czubate łyżki mąki
  • krem: 250 g mascarpone, 100 g kremówki, 60 g cukru pudru, 3 łyżki likieru kokosowego, 50 g wiórków kokosowych
  • poncz: 5-6 łyżek likieru kokosowego*, 30 ml gorącej wody, 1 łyżka cukru
  • dodatkowe wiórki do obłożenia tortu
  • pralinki rafaello
Przygotowujemy biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy stopniowo cukier i dalej miksujemy. Dodajemy po 1 żółtku, miksując na najmniejszych obrotach do połączenia. Mąkę i proszek przesiewamy przez sito, stopniowo dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy łyżką do połączenia. Masę przelewamy do tortownicy (dno należy wyłożyć papierem do pieczenia. Boków nie wykładamy papierem ani nie smarujemy tłuszczem). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 25 minut lub dłużej (do suchego patyczka).  W początkowej fazie pieczenia nie wolno otwierać piekarnika, ponieważ może to doprowadzić do opadnięcia biszkoptu. Ciasto obserwujemy przez szybkę i po upływie określonego czasu sprawdzamy je patyczkiem do szaszłyków. Upieczone ciasto wyjmujemy z formy, kładziemy na desce spodem do góry, zdejmujemy papier do pieczenia. Studzimy na metalowej kratce. 
Przygotowujemy krem: kremówkę ubijamy na sztywno. Mascarpone miksujemy z cukrem pudrem, likierem. Następnie dodajemy kremówkę i krótko miksujemy na najmniejszych obrotach do połączenia. Masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy wiórki, mieszamy. 
Przygotowujemy poncz: cukier rozpuszczamy w gorącej wodzie, odstawiamy do przestygnięcia. Dodajemy likier, mieszamy. Jeśli lubicie torty z mocno wyczuwalną nutką alkoholu, dodajecie do ponczu 1 łyżkę wódki.
Etap końcowy: Ostudzony dzielimy ostrym i dużym nożem na 2 lub 3 blaty (polecam pokroić go na 2 blaty, będzie łatwiej). Pierwszy dolny blat nasączamy ponczem, wykładamy na niego połowę kremu z dodatkiem wiórków, przykrywamy drugim blatem, lekko dociskamy. Drugi blat nasączamy likierem, wykładamy resztę kremu z kokosem, kładziemy ostatni blat i ponownie nasączamy (górnego blatu nie nasączam zbyt mocno). Wierzch i boki tortu smarujemy kremem bez dodatku wiórków. Tort ozdabiamy pralinkami rafaello, posypujemy wiórkami kokosowymi. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Tort najlepiej smakuje kolejnego dnia.

* do przygotowania ponczu użyłam domowego likieru. Przed przygotowaniem ponczu wyjęłam butelkę z likierem z lodówki kilka godzin wcześniej, by stał się rzadszy.
** tort Rafaello w formie 20 cm: biszkopt przygotowujemy z 4 jajek, 6 łyżek cukru, 4 czubatych łyżek mąki pszennej, 1 łyżeczki proszku do pieczenia (postępujemy tak samo jak w przepisie). Pieczemy w temp. 180 stopni przez 30-35 minut (sprawdzamy wypieczenie suchym patyczkiem). Krem należy przygotować z 200 ml kremówki, 375 g mascarpone, 4-5 czubatych łyżek cukru pudru, 5 łyżek likieru kokosowego i około 75 g wiórków kokosowych


Tort z kremem kokosowym przepis

Tort rafaello przepis

Czas przygotowania: 55 minut.

19 komentarzy :

  1. Pyszny musiał być! Rafaello uwielbiam pod każdą postacią i pewnie wyjadła bym wszystkie kulki z tortu :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Jestem wielką miłośniczką tych kokosowych pralinek, więc ten tort to coś zdecydowanie dla mnie:-) Wygląda fantastycznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda obłędnie, lekkie i delikatne jak chmurka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Moja mama byłaby wręcz wniebowzięta, idealny tort dla niej; )

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudowny :) Moja mama byłaby zachwycona - jest wielką fanką kokosu :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pięknie, widzę, że sobota minęła nam pod znakiem kokosa na niebieskiej zastawie ;) Pozdrawiam Cie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniały! Chyba zrobię sobie taki na urodziny :)

    OdpowiedzUsuń
  8. To coś dla mnie:) uwielbiam kokosowe smaki:) buziaki

    OdpowiedzUsuń
  9. Czy mozna zastapic likier kokosowy, mleczkiem kokosowym??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli nie masz likieru i nie chcesz kupować całej butelki tylko do ponczu, to podgrzej 1/4 szklanki mleka kokosowego z 2-3 łyżkami cukru (do rozpuszczenia). Następnie całkowicie wystudź, dodaj kilka łyżek wódki i wymieszaj dokładnie. Samo mleko kokosowe będzie zbyt gęste.

      Usuń
  10. Starczy ten tort dla 8 osob, a jesli nie to o ile mam podwoic skladnikow i jakiej formy uzyc??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
  11. Anonimowy03 maja, 2014

    Czym można zastąpić likier kokosowy?

    OdpowiedzUsuń
  12. Dzien dobry mam pytanie czym mogłabym zastapic likier?:) zalezy mi na czyms bez %:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Witam, tort naprawdę pyszny i nie jest tak pracochłonny jak mi się wydawało. Zrobił wrażenie , a oto min chodziło :)Następnym razem użyję więcej ponczu, wolę jak biszkopt jest bardziej wilgotny całość jest bardziej spójna. Polecam :))



    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.