piątek, 31 stycznia 2014

Pieczony łosoś

Pieczony łosoś

Pieczony


Połówek nie przepada za rybami, jednak ostatnio dał się skusić na pieczonego łososia. Podałam go z sosem z dodatkiem świeżego pesto i lekką surówką. Do tak upieczonej ryby świetnie będą pasować upieczone ziemniaki lub frytki. Zachęcam Was do wypróbowania przepisu.

Łosoś


PIECZONY ŁOSOŚ Z SOSEM Z PESTO

Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]
  • 4 kawałki łososia, każdy po około 150-180 g
  • sok z 1 cytryny
  • sól, kolorowy pieprz
  • posiekany koperek
  • dodatkowo: 4 plasterki cytryny
  • sos: 4 łyżki jogurtu naturalnego, 1 łyżeczka soku z cytryny, sól do smaku, 1-2 łyżki ulubionego zielonego pesto (u mnie pesto z jarmużu)
Przy pomocy pincety wyjmujemy ości z ryby. Następnie skrapiamy ją obficie sokiem z cytryny, posypujemy solą i doprawiamy młotkowanym pieprzem (ja pieprz roztarłam niezbyt dokładnie w moździerzu). Łososia układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (ew. wysmarowanej olejem) skórą do dołu. Skrapiamy delikatnie oliwą, pieczemy przez 15-20 minut w temp. 200 stopni. Pamiętajcie o tym, aby nie piec ryby zbyt długo, będzie wówczas zbyt sucha. Każdy kawałek ryby możecie także zawinąć przed pieczeniem w folię aluminiową (posmarowaną oliwą), dzięki temu ryba będzie bardziej soczysta. Składniki sosu dokładnie ze sobą mieszamy. Rybę podajemy z plasterkiem cytryny, posypaną posiekanym koperkiem i z dodatkiem sosu. Jako dodatek do takiego łososia świetnie sprawdzą się pieczone ziemniaki.

Łosoś

Łosoś

Łosoś

Czas przygotowania: 20 minut.

16 komentarzy :

  1. Lubię łososia w takiej wersji, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne zdjęcia i mój najukochańszy sposób na łososia. Uwielbiam właśnie w takiej postaci! A jutro piekę pstrągi. Na razie pływają w wannie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Az zrobilam sie glodna... :) To byl blad, ze do Ciebie zajrzalam o tej porze :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Łososia uwielbiam, zwłaszcza pieczonego, bo to chyba jego najzdrowsza wersja. Piękne danie, dietetyczne i uwielbiane przez kobitki:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale bym zjadła takiego łososia...

    OdpowiedzUsuń
  6. To moja ulubiona wersja łososia :) Staram się przynajmniej raz na dwa tygodnie takie zrobić. Dodaję tylko zamiast kolorowego pieprzu to pieprz cytrynowy :) Pycha.

    OdpowiedzUsuń
  7. A cóż to za surówka? Pozdrawiam, Domino.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To surówka z białej rzepy z dodatkiem świeżych ziół.

      Usuń
  8. Jaki wspaniały!!!! Głodna jestem jak wilk! :D Chyba pora ruszyć do sklepu :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pieczony łosoś - mój ulubiony! :)
    Bardzo ładnie się prezentuje!

    OdpowiedzUsuń
  10. Jak zrobić sos do lososia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Składniki sosu i przygotowanie go są podane w treści wpisu.

      Usuń
  11. Bardzo dobry przepis, dziekuje! Ziemniaczki tez posmakowaly :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Łosoś wychodzi przepyszny i do tego ten sos... mmm niebo w gębie! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Świetnie wychodzi taki łosoś, choć ja osobiście wolę go w sałatce

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.