środa, 15 stycznia 2014

Pesto z jarmużu

Pesto z jarmużu


Pesto z jarmużu przepis

Dziwi mnie popularność gotowych sosów pesto. Są stosunkowo drogie a ich konsystencja nierzadko pozostawia wiele do życzenia. Zrobienie domowego pesto zajmie Wam niespełna 10 minut. Tym razem chciałabym się z Wami podzielić przepisem na pesto z jarmużu


Przepis na pesto z jarmużu

PESTO Z JARMUŻU

Składniki:
[przepis własny]
  • 1 szklanka liści jarmużu, dość mocno upchanego
  • 1 ząbek czosnku, posiekany
  • 2 łyżki migdałów
  • 2 łyżki startego grana padano
  • około 1/4 szklanki oliwy ev
  • sól do smaku
Jarmuż myjemy, osuszamy, wycinamy grube łodyżki, liście siekamy. Odmierzamy szklankę liści (dość mocno upchaną). W rozdrabniaczu (zamykany pojemnik z ostrzami w zestawie z blenderem) umieszczamy jarmuż, czosnek, migdały, ser, szczyptę soli. Wlewamy oliwę i całość miksujemy. Jeśli pesto jest zbyt gęste, dodajemy więcej oliwy. Pesto przechowujemy w zakręconym słoiku w lodówce przez około tydzień czasu. Wykorzystujemy jako dodatek do wędlin, kanapek, serów, zup, pizzy, sosów itp.

*przed miksowaniem do pesto możecie dodać kilka suszonych pomidorów z oleju

Pesto z jarmużem

Czas przygotowania: 10 minut.

10 komentarzy :

  1. Nie jadłam nic z jarmużem, kolor fantastyczny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kolor jest przecudowny!; )

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł na wykorzystanie jarmużu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Takiego pesto jeszcze nie robiłam. Ale kolor!

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziś spróbowałam i wyszedł cudowny :) polecam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Można go w jakiś sposób "zabezpieczyć" żeby móc go wykorzystać w przyszłosci? Mam jarmuż na zbyciu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz je zamrozić (najlepiej w małych porcjach). Smakowo się nie zmienia, traci natomiast na kolorze.

      Usuń
  7. Wczoraj jadłam spaghetti z takim pesto. Jak mawia mój Syn: pyszka :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja robie z prażonym słonecznikiem.. a sam jarmuż mroże przed użyciem, łatwiej się filetuje

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

.