środa, 15 stycznia 2014

Paprykarz z kaszą jaglaną

Paprykarz z kaszą jaglaną


 Paprykarz wegetariański przepis

Ceny sklepowych pasztetów i past kanapkowych dla wegetarian i wegan pozostawiają wiele do życzenia. Warto pokusić się o przygotowanie ich domowej wersji. Jest to o wiele tańsza opcja i niezwykle smaczna. Dziś chciałabym się podzielić z Wami przepisem na domowy paprykarz. Jego sekretnym składnikiem jest ocet balsamiczny, który nadaje mu wyjątkowego smaku. Zamiast ryżu użyłam bardzo lubianej przeze mnie kaszy jaglanej. Dodatkowo możecie go wzbogacić o ugotowane ziarna soi (niedokładnie potraktowane tłuczkiem), dzięki czemu będzie jeszcze bardziej pożywny.

 Paprykarz z kaszą przepis

PAPRYKARZ Z KASZĄ JAGLANĄ
Zielona Środa #26

Składniki:
[przepis własny]
  • 3 marchewki, obrane, starte na tarce o grubych oczkach
  • 1 pietruszka, obrana, starta na tarce o grubych oczkach
  • 1 por (tylko biała część), pokrojony w kostkę
  • 1/2 małego selera korzeniowego, obranego, startego na tarce
  • 1 gałązka selera naciowego, posiekanego w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • około 150 ml przecieru pomidorowego (passata)
  • 1/4 szklanki kaszy jaglanej
  • 1-2 łyżki octu balsamicznego
  • 1,5 łyżeczki suszonego oregano
  • pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • pół łyżeczki ostrej papryki w proszku (lub więcej do smaku, czasem używam też papryki wędzonej)
  • szczypta cukru
  • sól i pieprz do smaku
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pora i smażymy przez 3-4 minuty. Dodajemy czosnek, marchew, pietruszkę, seler korzeniowy i naciowy. Smażymy przez kolejne 3-4 minuty, od czasu do czasu mieszając. Zawartość patelni podlewamy lekko wodą, przykrywamy pokrywką i dusimy do miękkości warzyw (w przypadku warzyw zimowych zajmie to około 15-20 minut). W tym czasie gotujemy kaszę jaglaną wg przepisu na opakowaniu. Kiedy warzywa będą miękkie, dodajemy przecier, oregano, słodką i ostrą paprykę, ocet balsamiczny, cukier do smaku, całość doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Gotujemy przez około 5 minut. Dodajemy kaszę, mieszamy. Zawartość patelni studzimy, przechowujemy w zamkniętym pojemniku w lodówce do 3 dni. Wykorzystujemy jako dodatek do kanapek. 

 Domowy paprykarz wegański przepis

Czas przygotowania: 25 minut.

9 komentarzy :

  1. No proszę ! Może mi zasmakuje bo orgyinalnego nie lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ciekawy, chętnie spróbuję tego paprykarza, tym bardziej, że kaszę jaglaną bardzo lubię. Nigdy nie robiłam sama tego typu produktu, a te kupne mi nie smakują.
    Dziękuję za inspirację.
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  3. Ooo, fajna alternatywa dla oryginalnego; )

    OdpowiedzUsuń
  4. Miałam robić z kaszą jaglaną, więc dzięki za przepis! ;-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super pomysł! Wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Tego kupnego paprykarza nie cierpię, odkąd znalazłam w nim wielką chrząstkę ... ale ten wegetariański bardzo mi się podoba:) Buziaki Malwi:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.