sobota, 25 stycznia 2014

Nocna owsianka kokosowa

Nocna owsianka kokosowa

Owsianka w słoiku z kokosem

Nocna owsianka w słoiku to świetny pomysł na śniadanie. Przygotowuje się ją bardzo szybko a rano nie traci się już zbędnego czasu na gotowanie. Po owsiance kawowo-kakaowej przyszła kolej na owsiankę kokosową. Połówek niezwykle ją lubi, szczególnie w połączeniu z domowym dżemem wiśniowym.

Owsianka kokosowa w słoiku

NOCNA OWSIANKA KOKOSOWA
Śniadanie Mistrzów #117

Składniki (na 1 porcję):
[przepis własny]
  • pół szklanki płatków owsianych górskich (niebłyskawicznych)
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 1 czubata łyżeczka cukru pudru lub więcej do smaku
  • 3/4 szklanki mleka
  • pół łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • do podania: dżem wiśniowy i jogurt naturalny
  • do posypania uprażone płatki kokosowe
Do słoika wsypujemy płatki, wiórki, cukier puder, wlewamy mleko i ekstrakt, zakręcamy i potrząsamy słoikiem. Odkładamy do lodówki na całą noc. Rano dodajemy kilka łyżek dżemu wiśniowego, jogurt naturalny, płatki kokosowe i zajadamy ze smakiem. 

*jeśli owsianka będzie rano zbyt gęsta dla Was, dodajcie do niej kilka łyżek mleka

Czas przygotowania: 10 minut.

24 komentarze :

  1. na pewno przez całą noc nabrała tego cudownego kokosowego smaku, a rano nic - już tylko dodać dżem i zajadać! uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniała :) Uwielbiam owsiankę w wydaniu kokosowym, choć... Dokładniej takiej jeszcze nie próbowałam. Przepis bezapelacyjnie ląduje w zakładkach.

    OdpowiedzUsuń
  3. a zalewamy ciepłym czy zimnym mlekiem?

    Magda

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobie! :) Jak duzy ma byc ten sloik?

    OdpowiedzUsuń
  5. Chyba w końcu przetestuję tą magiczną owsiankę :) z kokosem brzmi pysznie

    OdpowiedzUsuń
  6. Rewelacyjny pomysł :) Już czuję ten kokosowy smak!

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo lubię tę owsiankę. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. faktycznie fajne rozwiązanie :) szczególnie dla tych co mogą mleko :) ja najbardziej jednak lubię płatki owsiane w formie chrupiącej :)

    OdpowiedzUsuń
  9. uwielbiam taki rodzaj owsianki. Ja dodaję jeszcze zawsze siemię lniane. Często do pracy zabieram takie cuda :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pyszności! I mój ukochany kokos :)

    OdpowiedzUsuń
  11. uwielbiam takie, wiórki mi się jakiś czas temu skończyły i ciągle zapominam kupić - a do owsianki je uwielbiam.
    pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  12. Zimą to raczej widziała bym śniadanie na cierpło

    OdpowiedzUsuń
  13. świetny pomysł, ale na lato. Zimna owsianka zimą...Brrr

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kwestia osobistych preferencji :) Latem oczywiście smakuje o wiele lepiej.

      Usuń
  14. czy opcja bez wiórków też jest smaczna? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno nie będzie kokosowa ;) Jasne, że będzie smaczna. Możesz dodać inne dodatki do niej, np. 1 łyżeczkę kakao, startą czekoladę, ulubiony ekstrakt, nutellę itp.

      Usuń
  15. Musze w końcu i ja zrobić taką owsiankę ... już nawet ostatnio płatki kupiłam z myślą o owsiance, a nie kolejnej granoli:). Taka kokosowa to strzał w 10 - moje smaki:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Właśnie siedzę na przystanku, bo jechałam do miasta po słoik haha. Zrobię sobie dzisiaj taką owsiankę, ale nie w wersji kokosowej, bo kokosu nie znoszę. Może zrobię truskawkową :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Przedwczoraj zrobiłam pierwszy raz - jejku jaka pyszna. A ja tak bardzo nie lubię owsianek :D A wczoraj nie miałam mleka, ale w szafce było mleko kokosowe i taka owsianka wyszła niewyobrażalnie kokosowa i równie smaczna :D Dziękuję Panno Malwinno za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Ta owsianka jest obłędna. Niebo w gębie!!! Na jutro robię owsiankę kawową. Już się nie mogę doczekać...Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.